fbpx
Utorak , 30 Aprila 2024

Veliki broj pripadnika EUFOR-a na fojničkim ulicama

Širom Bosne i Hercegovine (BiH) raspoređeno je 500 vojnika koji su pristigli u okviru pojačanja Evropskih vojnih snaga (EUFOR Althea).

Potvrdila je to Misija EUFOR Althea u BiH na svom zvaničnom Twitter profilu u ponedjeljak, 7. marta.

“EUFOR može potvrditi da je svih 500 rezervi sada raspoređeno širom BiH. Raspoređivanje rezervi i njihove opreme, uključujući laka oklopna vozila, je mjera predostrožnosti i proporcionalna mjera koja pokazuje odlučnost EUFOR-a da podrži naše partnere iz BiH u održavanju SASE (Safe and Secure Environment)”, navodi se u objavi.

Iz EUFOR-a je 24. februara najavljeno kako dodatne snage stižu, jer bi “pogoršana bezbjednosna situacija na međunarodnom nivou mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u BiH”.

EUFOR je 4. marta saopštio da je pojačanje stiglo. Dodatni vojnici dolaze iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke dok traje invazija Rusije na Ukrajinu.

Dodatnih 500 vojnika EUFOR-a će biti raspoređeni u dijelove BiH u kojima su u proteklom periodu zabilježeni ekscesi, posebno u povratničkim naseljima, prema najavama šefa delegacije Evropske unije (EU) u BiH Johana Sattlera.

Pripadnici EUFOR-a u ponedjeljak su prošetali i ulicama Sarajeva, glavnog grada BiH.

Od ponedjeljka, 7. marta, pa u narednih nekoliko sedmica biće izvedeno nekoliko trenažnih letova mlaznih aviona u okviru operativne obuke Francuske, saopšteno je iz EUFOR-a.

“Komandant operacije ‘Althea’ prihvatio je dobrovoljnu ponudu države Francuske da se iznad Bosne i Hercegovine u narednim sedmicama izvede nekoliko trenažnih letova mlaznih aviona”, istakli su iz Evropske vojne misije u BiH.

Slanje dodatnih snaga je pozdravio visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Šta je EUFOR Althea?

Misija EUFOR Althea je najduža vojna operacija EU-a, jedina kopnena misija, te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

Snage EUFOR-a su raspoređene u BiH od 2004. godine, i sastoje se od približno 3.500 pripadnika, od kojih je, bez najavljenih pojačanja, oko 600 trenutno raspoređeno u zemlji.

Na početku ih je bilo oko 7.000, ali je taj kapacitet smanjivan kako se popravljala bezbjednosna situacija u zemlji.

Zvanični mandat svih stranih vojnih misija u BiH je osiguravanje provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH, te “doprinos sigurnom okruženju”.

Mandat misije Althea u BiH je 3. novembra 2021. na godinu dana jednoglasno produžio Savjet bezbjednosti UN, uz glasove Rusije i Kine.

Ona se na terenu provodi korištenjem sredstava i sposobnosti NATO-a, na temelju dogovora s NATO-om poznatim kao “Berlin Plus”.

Brojni detalji ovog sporazuma između NATO-a i EU-a nose oznaku tajnosti, a ono što je poznato je da je između institucija EU-a i NATO-a osigurana razmjena povjerljivih podataka.

Prema sporazumu iz 2003. godine, EU i NATO mogu u bilo kom trenutku, u kratkom roku rasporediti dodatni broj vojnika u BiH u slučaju prijetnje bezbjednosti ove zemlje.

Te vojne snage, prema rezolucijama Ujedinjenih nacija, imaju izvršni mandat koji podrazumijeva i upotrebu sile, posebno kako bi se odbranile od napada ili prijetnje napadom.

Danas je na fojničkim ulicama primijećen kontingent vozila austrijskih pripadnika EUFOR-a.

Pročitajte i ovo

Upao komšiji u kokošinjac, ubio mu kokoš pa s njom udarao po ogradi

U policijskoj stanici Drniš (Hrvatska) je provedeno kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo …