Blizanci Marinela i Lukas školu u Njemačkoj zamijenili Kiseljakom

Vijesti 03. sep 202408:16 0 komentara
Vecernjilist BiH

Blizanci Marinela i Lukas Perić krenuli su u prvi razred Osnovne škole Kiseljak. Nakon što su se nedavno s roditeljima, majkom Ivanom i ocem Daliborom, vratili iz Njemačke u Kiseljak, hrabro su i s uzbuđenjem radi otkrivanja novog svijeta i sklapanja novih prijateljstava prvi put sjeli u školske klupe

U sedam od deset kantona u Federaciji BiH nastava u osnovnim i srednjim školama počela je jučer. Nova školska godina počela je u USK, TK, BPK, ZDK, SBK, KS te K10, piše Večernji list BiH.

U Gimnaziji i Mješovitoj srednjoj školi u Sanskom Mostu (zbog tragičnog događaja od 21. kolovoza) nastava će početi 9. rujna. Nastava 9. rujna počinje u ZHK, kao i u HNK, gdje je Vlada donijela odluku o odgodi početka nastave za tjedan dana zbog iznimno visokih temperatura. Iz istih je razloga odluku o odgodi početka nastave donijelo i nadležno Ministarstvo obrazovanja u Posavskom kantonu te će nastava u svim tamošnjim osnovnim i srednjim školama početi 9. rujna, odnosno prolongirana je za tjedan dana. Nova školska godina počela je i u RS-u, i to za više od 117.500 učenika osnovne i srednje škole.

Novi početak

Blizanci Marinela i Lukas Perić krenuli su u prvi razred Osnovne škole Kiseljak. Nakon što su se nedavno s roditeljima, majkom Ivanom i ocem Daliborom, vratili iz Njemačke u Kiseljak, hrabro su i s uzbuđenjem radi otkrivanja novog svijeta i sklapanja novih prijateljstava prvi put sjeli u školske klupe. Njihov otac Dalibor smatra da je život u BiH postao mnogo bolji i vidi brojne prednosti u povratku u svoj rodni kraj. – Mislim da je u BiH mnogo bolje i za djecu te smo se odlučili na ovaj korak. Vratili smo se prije početka nastave, lako smo se naviknuli, a trenutačno rješavamo i poslove – kazuje nam Dalibor. Supruga Ivana, majka prvašića Marinele i Lukasa, je iz Vinkovaca. Odluka da s obitelji nastavi život u Kiseljaku bila je teža u odnosu na supruga jer njoj je trebala viza, kao i radna dozvola. No, Ivana je već sve uspjela završiti, a dobila je i posao. – Onima koji razmišljaju o tome vratiti se u BiH ili ne poručila bih da nema razloga za strah od povratka. I ja sam se bojala u početku, ali se ispostavilo da za to nije bilo nikakvog razloga. Ako ovdje imate nekoga svoga, sve ostalo brzo dođe na svoje. Ja sam već dobila i posao u jednoj sarajevskoj tvrtki u kojoj radim kao call-agentica. Dio poslova obavljam od kuće, dio iz ureda. Zadovoljna sam i poslom i životom ovdje – podijelila je s nama iskustvo novog početka u BiH Ivana Perić. Prema riječima Marijane Kobačić, ravnateljice Osnovne škole Kiseljak, Lukas i Marinela su među 67 upisanih prvašića u novoj školskoj godini. – U matičnoj školi imamo 50 prvašića u tri odjela, a jedan odjel od 17 učenika upisan je u Brnjacima. Naravno da nas raduje što je među njima i dvoje djece čija se obitelj vratila iz Njemačke. Takve djece imamo i u višim razredima – kazala nam je ravnateljica Kobačić. Prema riječima ministra obrazovanja u Vladi Srednjobosanskog kantona Bojana Domića, u ovojm je kantonu u novoj školskoj godini upisano 30 učenika čiji su se roditelji odlučili vratiti iz inozemstva i život nastaviti u BiH.

N1