fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Dženan Kargić iz Travnika uskoro postaje doktor veterinarskih nauka u dalekoj Kini

”Kroz studij na Veterinarskom fakultetu na Univerzitetu u Sarajevu javila se želja da istražim prilike u inostranstvu, bilo kroz jednogodišnji program razmjene ili duži boravak u stranoj zemlji. Još od prve godine aktivno sam tražio stipendije koje bi mi omogućile ostvariti tu želju. U trećoj godini studija veterine saznao sam da Kina nudi stipendije za studente sa Univerziteta u Sarajevu, što mi je privuklo pažnju jer sam želio nešto drugačije od uobičajenih evropskih destinacija.” započeo je Dženan.

”Unatoč neizvjesnosti, odlučio sam se prijaviti, i nakon četiri mjeseca čekanja, stigla je vijest koja me oduševila – primljen sam na razmjenu u Kini. Ta potvrda ojačala je moju odlučnost da iskusim nešto potpuno različito od onog na što sam navikao.”

O ovoj zemlji nije znao mnogo, osim onoga što je mogao pronaći na internetu i drugim izvorima.

”Tada sam imao ograničeno znanje o Kini, uglavnom ju percipirajući kao glavnog proizvođača raznih proizvoda, ali želio sam upoznati kinesku kulturu i stil života. Sletjevši u Šangaj, moderni horizont i impresivni razvoj grada odmah su me očarali. Učenjem jezika, upoznavanjem kineske kulture i druženjem s strancima iz cijelog svijeta, osjetio sam da mi ovo iskustvo donosi bogatstvo.”

Razmjena, koja je zamišljena kao privremeno iskustvo, na Dženana je ostavila toliko dobru impresiju, da je odlučio i postdiplomske studije završiti u ovoj zemlji.

”Moje vrijeme provedeno u Kini nije samo proširilo moje vidike, već me i inspirisalo da nastavim doktorski studij tamo. Privukla me predanost zemlje obrazovanju i prilike za napredne istraživačke projekte. Moje Istrazivanje na doktorskom studiju proučava hepatoprotektivne učinke selena-enriched kvasca (SY) i gume arapske (GA) na modelu štakora s hroničnom oštećenjem jetre izazvanim karbon tetrakloridom (CCl4). Kombinacija SY i GA pokazala se kao poboljšanje jetrene toksičnosti te smanjenje oksidativnog stresa, upale i fibrogeneze. Ovi prirodni proizvodi pokazuju potencijal kao opcija za tretman hroničnih bolesti jetre, koje i dalje predstavljaju značajan globalni zdravstveni problem.” kaže nam.

Veliki korak koji je on napravio, a to je transformacija iz male sredine kakav je Travnik u najmnogoljudniji grad četvrte najveće zemlje svijeta, bio je odvažan, ali ispostavit će se i ispravan.

”Bez obzira na izazove s kojima sam se suočavao, kao što su jezične barijere i prilagodjavanje novom akademskom sistemu, moja odlučnost i podrška porodice, prijatelja i mentora pomogli su mi da napredujem. Sada, dok privodim kraju svoj akademski put u Kini, imam dragocjene uspomene i iskustva koja su me oblikovala u osobu otvorenog uma i svjesnu bogatstva različitosti. Ovo putovanje me naučilo važnosti prihvatanja raznolikosti i traženja prilika izvan poznatih teritorija.”

Radi se o Travničaninu koji je tražio više i bolje za sebe, i to je ostvario na neobičnoj lokaciji. Pitali smo ga za poruku našim mladim sugrađanima, a on je poručio sljedeće.

”Poruka za čitaoce i mlade jeste da se odrede ciljevi, a onda da se fokusiraju na stvaranje sitnih poboljšanja u svojim navikama svakog dana, jer se one nagomilavaju i donose značajan napredak na duže staze (čitati 30 stranica dnevno, trčati pola sata, otići na fitness). Nađite dobre mentore, jer oni vam pružaju ključnu podršku i vodstvo kako biste postigli svoj puni potencijal. Obrazovati se, istraživati, putovati, proširiti vidike i naučiti o drugim kulturama i običajima, pa se možda jednog dana i vratiti!” zaključio je uskoro doktor veterinarskih nauka.

Travnicki.INFO

Pročitajte i ovo

Teška saobraćajna nesreća u Jehovcu kod Kiseljaka

Sinoć oko 22:30h, na putu kroz mjesto Jehovac, Kiseljak, dogodila se teška saobraćajna nesreća koja …