fbpx
Nedjelja , 7 Marta 2021
vlada sbk 0 996x463

Počeli pregovori o prekompoziciji vlasti u SBK

Skoro mjesec dana nakon što su lideri SDA, SBB-a i DF-a potpisali sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou, u Travniku se razgovaralo o mogućoj raspodjeli fotelja na području Srednjobosanskog kantona, čiju vlast od formiranja, čine uglavnom SDA i HDZ BiH. Iz SDA kažu da ne bježe od provođenja sporazuma, no ne samo na njihovu štetu.

Sastanak o raspodjeli pozicija održan je na inicijativu kantonalnih odbora DF-a i SBB-a, koji shodno izbornim rezultatima i sporazumu vrha stranaka, očekuju dio kolača u izvršnoj vlasti u ovom kantonu.

– SBB će insistirati na jednom ministarstvu u Vladi SBK-a. Ostajemo imperativno pri tome i smatramo da je to nešto što je realno i što nam pripada po izbornom rezultatu – istakao je Almir Švago, predsjednik SBB-a Srednjobosanskog kantona.

– Ne možemo, htjeli to ili ne, izvršiti transformaciju Vlade ili prekompoziciju da se drugi partner, odnosno druga nacionalna stranka ne pita – kazao je Amir Orlović, predsjednik DF-a Srednjobosanskog kantona.

Sličan stav dijeli i SDA, od koje se očekuje dio pozicija. Kažu sporazum treba provesti, ali ne samo na njihovu štetu.  Podsjećaju, da je ova Vlada, koju trenutno čini pet ministara HDZBiH, te premijer i tri ministra iz SDA, potvrđena sa 20 ruku SDA i stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH, neposredno nakon općih izbora. No, kako kažu, omjer snaga, a time i raspodjela pozicija, sa ulaskom SBB-a i DF-a, po njima, trebao bi biti promijenjen.

– Po toj računici sad bi bilo 15-10 i samim tim prvobitna raspodjela više ne bi bila takva. Ne može se samo uzeti od SDA,  a ne dirati nešto drugo, jer je to zajednički sadržaj – poručio je Asim Mekić, predsjednik SDA Srednjobosanskog kantona.

Kako portal Bugojno Danas saznaje, zaključak sastanka je da se ponovo za 7 dana sastanu SDA, SBB i DF ali da sastanku prisustvuje i HDZ te da se razgovara o prekompoziciji vlade SBK.

Čeka se odgovor HDZ-a jer SBB-u i DF-u koji nastupaju zajedno, pripada 30% pozicija koje drži SDA te se insistira na prekompoziciji vlade SBK kako bi prema sporazumu i u SBK kantonu koji je obuhvaćen sporazum ove dvije stranke dobile dio vlade, preduzeća, uprave, zavoda itd.

Hoće li i kako dijeliti stečene pozicije, u kantonu koji, za razliku od drugih u kojima bi se sporazum trebao implementirati, već ima formiranu vladu,  znaće se nakon stava HDZBiH, čiji su predstavnici pozvani na sljedeći sastanak.

Pročitajte i ovo

Nakon novih službenih automobila, posebno se naručuju zatamnjena stakla na limuzinama

Bh. vlasti nisu sposobne građanima nabaviti vakcinu protiv koronavirusa. Međutim, nabavka skupocjenih službenih automobila, itekako …