fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Slučaj koji je šokirao francusku javnost: Bračni par iz BiH osuđen zbog zanemarivanja petoro unučadi

Nada i Milan, bračni par porijeklom iz Bosne i Hercegovine, pojavili su se na sudu u francuskom Mabežeu, gdje su odgovarali zbog zapostavljanja petoro unučadi o kojima su se trebali brinuti dok im je kćerka, majka djece, bila na izdržavanju zatvorske kazne u Njemačkoj.

Naime, riječ je o slučaju koji je šokirao francusku javnost, a čiji su glavni vinovnici, Nada i Milan, koji su juna, prošle godine ostavili petoro maloljetnika, dobi od 9 mjeseci do 10 godina, same dok su oni, navodno, bili u posjeti sinu u bolnici. Kako prenose mediji, Nada je najstarijem djetetu ostavila 17 eura, kako bi imao u slučaju nužde. Najmlađe dijete ima svega devet mjeseci.

“Imali smo povjerenja u našeg dječaka”, rekla je Nada pred sudom, pokušavajući da opravda ono što su učinili.

Međutim, kako prenose mediji, ni Nada niti Milan nisu strani pravosudnim organima. Ona, navodno, ima više od 10 presuda, uglavnom zbog krađe. Na sudu je rekla da je uglavnom krala da bi nahranila djecu. Njen suprug Milan ima 16 presuda, od saobraćajnih prekršaja pa sve do teških krađa. Štaviše, on navodno ima zabranu ulaska u Francusku, koju očigledno, nije ni napustio.

Iako su se nastojali da djeluju nevješto, tražeći prevodioca, sudija im je odbrusio da mu je poznato da njih dvoje vrlo dobro znaju francuski jezik.

Ipak, sam slučaj za koji se terete desio se prošlog ljeta kada su ostavili unuke same, a spasili su ih komšije koje su shvatile da su djeca prepuštena sami sebi nakon čega su alarmirali policiju. Inače, zanimljivo je da su komšije prvo mislile da su Nada i Milan roditelji ovoj djeci, da bi se tek na sudu ispostavilo da su baba i djed.

“Nekada je u toj napuštenoj kući toliko ljudi da više ne znamo ko je roditelj, a ko baba i djed”, rekao je jedan od komšija, a sudija ga je pohvalio jer su komšije te koje su obavile svoju građansku dužnost i pozvale policiju.

Kako mediji prenose, riječ je o tzv. nomadskoj porodici, kako obično nazivaju pripadnike romske zajednice. Oni su svi zajedno živjeli u trošnoj kući, bez namještaja, bez ičega. Djeca nisu imala osnovne sanitarne uslove, niti su imali na čemu da spavaju.

Nada je pokušala objasniti da u nekim zemljama starija djeca čuvaju mlađu, na šta je sudija oštro reagovao: Ovdje ne!

Inače, u kakvim uslovima žive ova djeca najbolje govori i to da su tokom intervencije policija zatekla kako devetomjesečnu bebu hrane hljebom i tjesteninom.

Inače, za ovo djelo, zanemarivanje maloljetnika, maksimalna kazna je sedam godina zatvora.

Njih dvoje su na kraju osuđeni na po godinu dana, što su oni prvo shvatili da je svako od njih dobio po šest mjeseci, da bi im sudija objasnio da svako od njih ide na godinu dana u zatvor.

Jedina olakšavajuća okolnost u svemu jeste da je majka djece u međuvremenu izašla iz zatvora te da će ona brinuti o njima, ali uz nadzor Centra za socijalni rad, prenose Nezavisne.

Pročitajte i ovo

Prava ljubav! Priča o Armini i Saudinu, slabovidnoj djevojci i slijepom mladiću iz Kiseljaka

Jedna divna priča o ljubavi, a o ljubavi treba pričati uvijek, našla se u Sarajevu. …