Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Abdulgafar ef. Velić u razgovoru za agenciju MINA podsjetio je da se u ovoj mubarek noći otvaraju vrata Božije milosti i oprosta.

– Petnaesta noć mjeseca ša’bana, Lejletul-berat, posebna je i mubarek noć. To je noć oslobođanja od grijeha kao i noć svakog dobra, to jest Lejlei-hajr. Prema riječima našeg Pejgambera Muhammeda, a.s, u ovoj noći naš Stvoritelj Allah, dž.š, oslobađa ljude od nevolja i džehennema. Također, u ovoj noći dragi Allah oprašta ljudima njihove greške, spušta smirenost i svoju milost – izjavio je Velić.

Podsjetio je da se u “našoj tradiciji mubarek noć Lejletul-berat posebno poštovala i provodila u ibadetu”.

– U našim džamijama organizirali su se prigodni programi, zajednički zikrovi i dobrovoljni namazi. Također, i petnaesti dan ša’bana provodio se u postu i dodatnom ibadetu. Post ovog dana smatra se određenom zamjenom ili nadoknadom za sve propuštene dane posta u prethodnoj godini – naglasio je Velić.

Ukazao je i na činjenicu da je Lejletul-berat posebna radost za vjernike jer je i nagovještaj mubarek mjeseca ramazana.

– Lejletul-berat je veliko ohrabrenje za vjernike, i prilika da napune dušu. Provedimo ovu mubarek noć u ibadetu, ali i dane koji su pred nama obogatimo činjenjem dobrih djela, ispunimo ih pripremama za predstojeći ramazan – poručio je Velić.