fbpx
Četvrtak , 18 Aprila 2024
600 14944191861493929966sefik dzaferovic 1

Četiri razloga zbog kojih će Šefik Džaferović biti sljedeći član Predsjedništva BiH

Piše: Harun Pašalić

Završena je dugoočekivana SDA Konvencija te je iznjedrila ime Šefika Džaferovića kao kandidata za člana Predsjedništva ispred Stranke demokratske akcije.

Televizije i portali su se utrkivali u objavi imena budućeg kandidata SDA, ali su odmah i upoređivali šanse kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva.

Kao po matrici se ponavlja da je Šefik Džaferović stari, isluženi i Bakiru vjerni političar koji u ovakvoj konstalaciji odnosa nema šta da traži u borbi protiv Bećirovića ili pak Radončića.

Utrkuju se i “nezavisni” analitičari u tome ko će “proročanski” iskazati propast SDA u oktobru.

Ipak…

Iako u SDA definitivno ima prilivoda i šljama koji su samo interesno vezani uz tu stranku, Šefik Džaferović nije od tih.

U raznim turbulencijama, čak i kada je Bakirova struja u SDA bila u manjini, Džaferović je otvoreno kazao, s kime je i uz koga je, iako to nije svojstveno bosanskim političarima i općenito bosanskom političkom životu.

Dakle, Džaferović je atipični primjer političara čiji govori nisu populistički, ali od kojih se, kao po pravilu, ima najviše dobra.

Dalje, uvijek se zaboravlja da bosanski dedo i nana ne ulaze u izborne ankete. A dedo i nana će u pravilu dati glas SDA-u jer dedo i nana ne vjeruju nikome drugome i ništa ne može promijeniti im stav.

Zatim, ne treba zaboraviti da će SDA imati i terensku podršku (možda i veću nego prije) od brojnih članova i uposlenika Islamske zajednice i to iz dva razloga… Prvi je sudbinska povezanost IZ-e i SDA, a drugi je pitanje Vjeronauke.

Pitanje Vjeronauke je postalo svevremensko pitanje jalove SDP-ove, DF-ove opozicije i drugih “ljevičara”(i Denis Bećirević je zastupao stav da se Vjeronauka ukine) kada želi da se uzburka bosanska medijsko-politička baruština.

A to im Islamska zajednica i brojni vjernici (praktični, a ne oni koji govore da su vjernici u srcu) definitivno neće oprostiti.

I na kraju, SDA ima najjaču stranačku infrastrukturu koja je spremna raditi na terenu, ići od kuće do kuće za razliku od mnogih drugih čije je članstvo salonsko, sjede i ne rade ništa, osim što pričaju šta ne valja kod drugih.

Zbog ova četiri razloga, iako mu niko ne prognozira pobjedu, Šefik Džaferović će biti sljedeći član Predsjedništva BiH.

Pročitajte i ovo

Merjema Karalić: Mlada doktorica iz Kiseljaka i ponosni nosilac “Srebrene značke” Univerziteta u Sarajevu

Danas vam donosimo priču o Merjemi Karalić, naša vrijedna i posvećena 27-godišnja doktorica svakako da …