fbpx
Petak , 3 Maja 2024

Ehlimana Karahmet iz Kiseljaka – nova magistrica njemačkog jezika i književnosti

Ehlimana Karahmet, kći Muamera i Sabine, rođena je 12. augusta 1994. godine u Fojnici. Nakon završetka osnovne škole u Kiseljaku, 2009. godine upisala je Medresu “Osman ef. Redžović” u Visokom. Već u ranom djetinjstvu, njeni roditelji su primijetili da djeca govore i razumiju njemački jezik. Ehlimana, kao i njen brat Tarik i sestra Amela, usvojili su njemački jezik gledajući dječje crtane filmove na televiziji.

Tokom osnovne i srednje škole, nije imala priliku da usavršava njemački jezik, pa je stoga samostalno morala učiti pravopis i čitanje na tom jeziku. Godine 2013. upisala se na Filozofski fakultet Univerzitet u Sarajevu odsjek za Germanistiku- njemački jezik i književnost. Motivacija za upisivanjem ovog fakulteta se pojavila prirodno, kada je u jednom trenutku postala svjesna, da je od uvijek željela pokazati  učiteljima svoje vještine u njemačkom jeziku. Također je smatrala da je to nešto u čemu se dobro snalazi i na čemu bi mogla raditi.

Prva godina studija bila je, prema Ehlimaninom mišljenju, najteža, upravo zbog nedostatka predznanja iz njemačkog jezika. Na trećoj godini otišla je kratko na razmjenu studenata putem Erasmus programa gdje je prisustvovala predavanjima na Univerzitetu u Würzburgu.

Slika 1 Würzburg

Tijekom treće godine preddiplomskog studija, dobila je prvi posao kao nastavnica njemačkog jezika u Osnovnoj školi “Kiseljak 2“ u Zabrđu. Istovremeno, 2018. godine upisala je vanredno magistarski studij na istom odsjeku Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Tokom stručnog osposobljavanja 2019. godine obavljala je funkciju asistentice u nastavi za djecu sa posebnim potrebama. Jedne školske godine bila je i razrednica u „Četvrtoj osnovnoj školi“ u Hrasnici, te je i dalje jako vezana za učenike iz te škole i održava kontakt s nekima od njih. Poziv nastavnika/profesora smatra jednim od najplemenitijih poziva zbog prilike da utječe na živote mladih ljudi, da im prenese znanje i inspirira ih za buduće izazove. Smatra da je privilegija biti dio procesa obrazovanja i razvoja mladih uma.

Od 2020. godine, Ehlimana je stalno zaposlena i radila je za svjetski poznate tvrtke, čija imena ne može spomenuti zbog potpisanog ugovora o zaštiti podataka. Trenutno radi kao vanjski suradnik za jedno švicarsko osiguranje, gdje je jako sretna i zadovoljna svojim poslom. Odbranila je završni rad na temu: “Last-Minute Fragen im gesprochenen Deutsch/ Pitanja u zadnji tren u njemačkom govornom jeziku” 13. februara 2024. godine, čime je stekla akademsku titulu magistrice njemačkog jezika i književnosti.

Budućim studentima poručuje da nikada ne odustaju i da budu uporni, bez obzira koliko im se čini teško ili nemoguće. Pored toga, poručuje svim budućim, ali i sadašnjim studentima da izlaze na sve rokove, jer nekada je dovoljno malo sreće da bi se jedan ispit položio.

Kada je riječ o budućim planovima, Ehlimana sanja o tome da postane sudski tumač jednoga dana, dok je u bližoj budućnosti odlučna zakoračiti u bračne vode.

Na kraju, želi se zahvaliti svojim roditeljima, koji su joj bili najveća podrška tokom čitavog studija i koji su uvijek vjerovali u nju, čak i kada ona nije. Također, zahvaljuje se svojim prijateljicama i kolegama s kojima je provela studentske dane u zajedničkom učenju i vježbanju.

  

Pročitajte i ovo

Bravo djeco: Mladi pokazali kako se brine o ljepotama naše BiH

Da svijet ostaje na mladima pokazala su nam djeca iz Žepča. FOTO: Facebook Naime, sa …