fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Čudo u Turskoj: Nakon 54 dana pronađena mama bebice koja je provela 128 sati ispod ruševina!

Nakon što je 128 sati kasnije izašla iz ruševina u Hataju, 3,5-mjesečna Vetin Begdas, koju su zdravstveni zvaničnici nazvali “Misterija”, ponovo je spojena sa svojom majkom.

Povrijeđena je Yasemin Begdas, majka bebe, dok su njen otac i dva brata izgubili život, piše Anadolija.

Beba je nakon prve intervencije odvedena u gradsku bolnicu Adana. Beba nije imala zdravstvenih problema, prebačena je na institucionalno zbrinjavanje. Medicinske sestre su bebu nazvale ‘Gizem’.

Beba je kasnije prensena u Ankaru predsjedničkim avionom, nakon pregelda u Gradskoj bolnici Etlik smještena je u ustanovu pri Ministarstvu porodice i socijalnih usluga.

Ministarstvo, koje je kontaktiralo porodicu nakon pregleda, utvrdilo je da je uzorak DNK uzet od porodice i bebe kompatibilan.

Majka i beba ujedinjene nakon 54 dana

Ministarstvo, koje je preduzelo akciju da ponovo spoji bebu sa njenom porodicom, odvezlo je bebu u Adanu privatnim avionom iz Ankare.

Ministarka Derya Yanik, koja je boravila u Adani, spojila je bebu sa majkom Yasemin Begdas, koja se nalazi na liječenju u gradskoj bolnici Adana. Bilo je emotivnih trenutaka kada su se majka i beba ponovo ujedinili.

Ujedinjenje majke i bebe
Foto: Anadolija: Ujedinjenje majke i bebe

Naznačujući da su postigli ponovno ujedinjenje majke i bebe nakon 54 dana, Yanik je rekla: “Mnoge provincije su bile pogođene zemljotresom u Kahramanmaraşu 6. februara. Jedna od najteže pogođenih je Hatay. Beba, koja je pronađena 128 sati nakon potresa od strane timova za potragu i spašavanje, je zaista čudo. Njegov opstanak, a nikakvo zdravlje. Činjenica da nije imao problema je mnogo uticala na sve nas”.

Objašnjavajući napore uložene da se beba ponovo spoji sa svojom porodicom, Yanık je rekla: “Njegova majka se i dalje liječi. Nema problema u njenom općem zdravstvenom stanju. Nakon što se oporavi, ostavit ćemo Gizem na čuvanje njene majke. Ali Gizem je sada naša I beba. Naša podrška kao Ministarstva porodice i socijalnih usluga. On će uvijek biti uz Gizemovu stranu“, dala je svoju procjenu.

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …