fbpx
Petak , 3 Maja 2024

U Fojnici sniman dokumentarni film o rimskom rudarstvu za studente prestižnih evropskih univerziteta

Centar za historijska istraživanja Univerziteta u Sarajevu objavio je kako je od 16. do 18. septembra vršeno hodološko istraživanje e lokaliteta u općini Gornji Vakuf, Kiseljak i Fojnica, a u okviru međunarodnog projekta o rimskom rudarenju zlata.

“Prikupljan je aglomerirani aluvijalni materijal koji će analizirati ETH Univerzitet u Cirihu. Ovi rezultati će se uporediti sa nedavno dobijenim podacima analize minerala velike kolekcije rimskih zlatnika u Ashmolean muzeju u Oksfordu”, naveli su iz Centra.

Voditelj projekta je profesor Andrew Wilson, nositelj kolegija Rimska arheologija na Univerzitetu u Oxfordu. Projekat je povezan sa projektom istraživanjem rimskih rudnika zlata u Karthu u Austriji čiji je voditelj dr.sc. Brigitte Cech.

“U skopu projekta snima se dokumentarni film namjenjen studentima evropskih univerziteta o rimskim rudarskim distriktima koji režira Rick Spurway dugogodišnji BBC režiser i producent. O rudarenju zlata u provincijama u filmu govoriti će različiti stručnjaci za rimsko rudarstvo,te je tako prof.dr. Amra Šačić Beća sa Odsjeka za historiju (Univerzitet u Sarajevu – Filozofski fakultet) osvrnula se za na rimsko eksplatisanje rude zlata u provinciji Dalmaciji”, naveli su iz Centra.

Šačić Beća je aktivno učestvovala u procesu ovog istraživanja sa ciljem lociranja lokaliteta rimskog rudarenja zlata u periodu od prvog trećeg stoljeća. Projekat finasira Austrijski fond za nauku FWF ( Fonds zur Förderung der wissenschaftlichen Forschung).

Preuzeto sa Klix.ba

Pročitajte i ovo

Šejh Abdurrahman Sirri (1775.-1847.), nakšibendijski prvak, osnivač tekije na Oglavku, pjesnik i kaligraf

Znameniti Fojničani Unikatna zvijezda na bosanskom tesavvufskom nebu Šejh Abdurrahman Sirri (1775.-1847.), nakšibendijski prvak, osnivač …