fbpx
Ponedjeljak , 26 Februara 2024

Obilježeno 96 godina od rođenja Alije Izetbegovića: Najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mezarju Kovači u Sarajevu danas je obilježeno 96 godina od rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Cvijeće na Kovačima položio je predsjednik Stranke demokratske akcije BiH Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, delegacija Asocijacije mladih SDA, kao i drugi zvaničnici SDA.

Izetbegović je podsjetio da je danas 96 godina od rođenja njegovog rahmetli oca.

  • Njemu lično, sasvim sigurno, ne trebaju ovakva okupljanja i neka posebna sjećanja. Nikada nije volio rođendane. Mislim da njemu to ne treba, ali nama sigurno treba. Jer kada neko za Bošnjake izjavi da su jedan podanički, kukavički narod koji je promijenio vjeru, onda se možemo sjetiti tog vremena koji simbolizira rahmetli Alija Izetbegović, kada su stotine hiljada ljudi i žena borili se upravo za slobodu, dostojanstvo, za svoju zemlju i vjeru – pojasnio je Izetbegović.

Podsjetio je na riječi Alije Izetbegovića da BiH nije samo parče zemlje na Balkanu nego da je to ideja da različite vjere, nacije i kulture mogu da žive zajedno.

  • Nas niko nije tjerao prije 200, 300, 400 godina da tu pravimo bogomolje, pomažući jedni drugima, koje se faktički oslanjaju jedna na drugu, to smo mi. Alija Izetbegović se borio za poziciju Bošnjaka na takav načiN – rekao je Izetbegović.

Podvukao je paralelu između vremena u kojem je radio i djelovao rahmetli predsjednik i ovog u kojem trenutno živimo.

  • Te paralele pravimo svaki dan, uvijek razmišljamo šta bi Alija rekao ili ne bi. Uvjeren sam da bi se to tako radilo i da je rahmetli Alija živ. Naravno, on je bio autoritet koji je narod pratio, bez pogovora. Ne znam da li moja generacija može uraditi neke stvari, a da narod ne posumnja – dodao je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poručio je da je Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH.

  • Bio je na čelu BiH onda kada je ona ostvarila svoju nezavisnost, kada se branila od agresije. BiH je danas nezavisna država, odbranjena od agresije i izgrađuje se u miru. To su epohalna postignuća i uvijek ćemo biti zahvalni rahmetli predsjedniku na svemu što je učinio za BiH. Koristit ćemo svaku priliku da se sjećamo, odajemo poštovanje i da mu se zahvaljujemo na tome što je uradio za cijelu BiH, sve nas. Ono što bih posebno istakao jeste da su mudrost, tolerancija i razumijevanje Alije Izetbegovića, vezano za sve društvene procese, nešto što je danas prijeko potrebno Bosni i Hercegovini – dodao je Džaferović.

Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH. Rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu. Sahranjen je na Šehidskom mezarju “Kovači” u Sarajevu.

Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik, radio je u više sarajevskih preduzeća. Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja, dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom, politički montiranom, “Sarajevskom procesu”, kao prvooptuženi u grupi od trinaest muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije i na prvoj osnivačkoj skupštini SDA, 25. maja 1990. godine, postao njen prvi predsjednik. Nakon pobjede SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima, 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH.

Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora, 1996. godine, izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Poslije deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine, podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH.

Autor je većeg broja publicističkih radova, studija i knjiga koje su prevedene na više svjetskih jezika.

Pročitajte i ovo

Izlila se rijeka Željeznica u mjestu Gotuša, saobraćaj se odvija usporeno

Stanovnici Dusine, Gojevića i okolnih mjesta se suočavaju s izazovima nakon što je rijeka Željeznica …