fbpx
Srijeda , 1 Februara 2023

Inspekcija u Fojnici: Kod svih kontrolisanih utvrđeno da ne evidentiraju promet preko fiskalnog uređaja

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Novi Travnik su 30.11.2022. godine, izvršili 37 inspekcijskih nadzora tzv. akcija, kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost priređivanja igara na sreću, ugostiteljstva i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Bugojna, Jajca, Novog Travnika, Travnika, Viteza, Busovače, Fojnice i Kiseljaka, s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U navedenim kontrolama utvrđeno je da dva porezna obveznika obavljaju djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa, otkrivena su četiri neprijavljena radnika, 18 poreznih obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i devet poreznih obveznika koji ne plaćaju redovno doprinose shodno Zakonu o doprinosima.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja nadležnog organa i neplaćanja doprinosa izdato je šest rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i 29 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 72.550,00 KM.

Pročitajte i ovo

Prijatelji se opraštaju od preminulog Zeničanina: Ode još jedan dobar drug, naš izviđač, dobra srca

U zeničkom naselju Brist prije dvije noći izbio je požar u kojem je jedna osoba …