fbpx
Utorak , 23 Aprila 2024

Milorad Dodik: “Crni dan za srpski narod…”

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, istakao je da je krajnje vrijeme da pojedini predstavnici međunarodne zajednice “sagledaju stvarno stanje u BiH i uvide ko su ti koji promovišu mir, demokratiju, poštivanje međunarodnog prava, a ko pokušava da nameće rješenja i svoja pravila ponašanja“.

N pitanje da komentira izjavu šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera povodom Dana nezavisnosti BiH, Dodik je rekao da je očigledno da Sattler “zaobilazi činjenice i istinu o BiH, te jednostrano posmatra i prošlost i sadašnjost”.

“Sattler se otvoreno stavlja u ulogu vrhovnog presuditelja i suverenog ocjenjivača što predstavlja sumrak javno izgovorene riječi. Ostrašćeno promovisanje politike koja je potpuno van realnog stanja stvari veoma je pogrešno, ali i opasno”, istakao je Dodik, prenose mnediji u manjem bh. entitetu RS.

Član državnog predsjedništva ocijenio je da Sattler današnjom izjavom promoviše 1. mart.

Crni dan za srpski narod, proglašavajući ga praznikom, a tužni datum u BiH priznaju samo on i Bošnjaci”, dodao je Dodik.

Podsjetimo, građani Bosne i Hercegovine danas, 1. marta, slave Dan nezavisnosti. Na današnji dan 1992. godine na referendumu je izglasana nezavisnost naše domovine.

Kao što je poznato, na glasanje je tog 1. marta 1992. izašlo oko 64 posto biračkog tijela, od čega je 99 posto građana glasalo za nezavisnost BiH.

Referendumu su pristupili Bošnjaci i Hrvati koji su glasali za nezavisnost, dok veći dio pripadnika iz naroda Srba nisu izašli na referendum želeći da BiH ostane dio krnje Jugoslavije.

Pročitajte i ovo

Fojnički osnovci prvaci države BiH

🥇🇧🇦🇧🇦DRŽAVNO TAKMIČENJE “MISLI MINE”🇧🇦🇧🇦🥇 Dana 22.04.2024. godine u Brčkom je održano Državno takmičenje iz programa …