fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Sutra u Fojnicu stižu ambasador Japana Makoto Ito i predsjednik FBiH Marinko Čavara

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara primio je u posjetu ambasadora Japana u BiH Ita Makota.

Tokom posjete, razgovarano je o aktuelnim političkim pitanjima u Federaciji BiH i BiH, te o mogućnostima unapređenja suradnje između Japana i Federacije BiH, posebno kroz oblasti ekonomije, turizma i kulture.

Ambasador Japana Ito Makoto istakao je da se za vrijeme svog mandata u BiH zalaže za unapređenje bilateralnih odnosa dviju zemalja, ali i za poboljšanje situacije u BiH, obzirom da je Japan članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

Također, istakao je kako Japan ima dobar partnerski odnos s Evropskom unijom, te da podržava evropski put BiH koji je ujedno i put razvitka i stabilizacije situacije u BiH.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara zahvalio je Vladi Japana na pomoći koju pruža Federaciji BiH i BiH, a koja je prepoznatljiva u javnosti kroz brojne programe, donacije i projekte koji pridonose poboljšanju životnih uvjeta za svakog stanovnika u Federaciji BiH i BiH.

Jedan o takvih projekata je i projekat nabavke poljoprivredne opreme za Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba „Bakovići“ u općini Fojnica, za koji je Vlada Japana odobrila 134.600 KM. Tim povodom, sutra će u Zavodu biti upriličena svečanost primopredaje donacije Vlade Japana kojoj će prisustvovati ambasador Ito i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Pročitajte i ovo

Džemat u Hartfordu: Džemat složnih i uspješnih Podrinjaca

Ramazan u Americi (5) Džemat složnih i uspješnih Podrinjaca U Hartfordu, glavnom gradu Connecticuta, nalazi …