fbpx
Subota , 27 Jula 2024

Komemoracija za žrtve zločina jedinica HVO-a: Sjećanje na 78 ubijenih Bošnjaka

U petak, 14. juna 2024. godine, održat će se komemoracija povodom obilježavanja 31. godišnjice zločina jedinica HVO-a i ubistva 78 Bošnjaka u Han Ploči, Grahovcima, Tulici i Radanovićima. Događaj organizuje Udruženje porodica poginulih i nestalih “Džemat Han Ploča 93”.

Komemoracija će započeti intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon čega će se proučiti ajeti iz Kur'an.

Voditelj će pročitati imena ubijenih Bošnjaka iz džemata Han Ploča, koji su stradali u periodu od 12. do 16. juna 1993. godine. Ovaj emotivni trenutak bit će popraćen audio-vizuelnim prikazom.

Program će uključivati izvođenje ilahije “Šehidi” u izvedbi Abdusameda Šljivara, te obraćanja predstavnika Udruženja porodica poginulih i nestalih “Džemat Han Ploča 93”, Amira Buluta, i glavnog imama, Kenana ef. Bajrića.

Poseban trenutak bit će priča Elvedina Jusića o heroini našeg kraja, koju će prezentirati Iman Duharkić. Komemoraciji će prisustvovati i direktor memorijala Kantona Sarajevo, Ahmed Kulanić, premijer Srednjobosanskog kantona, Tahir Lendo, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, dr. Sevlid Hurtić, te izaslanik muftije sarajevskog, Samed Omerdić.

U sklopu programa, prisutni će imati priliku odati počast šehidima učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Spomen obilježje. Komemoracija će se zaključiti dženaza namazom za identificiranog šehida Edhema Jusića.

Ovaj događaj predstavlja važan trenutak sjećanja i odavanja počasti žrtvama zločina, te podsjeća na stradanje i bol kroz koje su prošli Bošnjaci iz Han Ploče, Grahovaca, Tulica i Radanovića.

Pročitajte i ovo

Spektakularni koncert “Fojničkog ljeta”: Adi Šoše oduševio publiku

Večeras je u ulici Mehmeda Spahe održan koncert koji je privukao oko 2500 ljudi, stvarajući …