fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Previše je nesreća u BiH: Uzroci različiti, najčešće stradaju saputnici

Ne prođe skoro ni jedan vikend a da u BiH ne zabilježimo saobraćajnu nesreću u kojoj ima nažalost poginulih lica. I ovog vikenda je tako. Najčešći uzrok je vožnja u alkoholisanom stanju. Strožijim kaznama pokušava se smanjiti broj nesreća, no zbog nesprovođenja, one često ostaju mrtvo slovo na papiru.

U Doboju noćas, poginule dvije osobe, a šest povrijeđeno u saobraćajnoj nesreći. Tragične informacije postale su gotovo svakodnevica. Potresni naslovi u medijima i crna statistika. Na ulicama bh. gradova niko se ne osjeća sigurnim.

Iako je u Bosni i Hercegovini zabilježen trend smanjenja broja saobraćajnih nezgoda tokom 2017. godine, to se promijenilo tokom prošle godine, kada su se brojke povećale za 1,80% odnosno za 535 prometnih nezgoda.

Poražavajući podaci pokazuju da je više od 30 hiljada saobraćajnih nezgoda zabilježeno je 2021. godine. Uzroci su različiti, ali vožnja pod dejstvom alkohola je druga na listi i donosi najviše smrtnih ishoda.

“U poređenju sa drugim zemljama imamo veće stope smrtno stradalih i teško ozlijeđenih u saobraćaju. Postoji veliki broj faktora koji dovode do toga. Alkoholu su se u međuvremenu pridružile i opojne droge, kao dodatni faktor”, rekao je Eldan Mujanović, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA.

Broj poginulih ili povrijeđenih ne uključuje uvijek vozače. Na udaru su češće oni ‘nevini’, koji su u pogrešnom trenutku bili na pogrešnom mjestu. Da bi se podsjetilo na posljedice koje izazove vožnja pod dejstvom alkohola, u Sarajevu je otvorena istoimena izložba fotografija.

“Traumatične su stvari koje se dese, stradaju ne samo osobe koje su pod dejstvom alkohola, nego i nevini, saputnici, ili još gore, pješaci i slično. Mi smo htjeli da ukažemo na te posljedice. Nažalost, generalno kao društvo slabo razmišljamo o posljedicama, trebalo bi da se fokusiramo i da mislimo šta možemo učiniti u kontekstu unaprijeđenja stanja”, Amila Tatarević iz Udruženja Baby Steps.

Iako brojni građani apeluje na pooštravanje kazni, stručnjaci navode da, strogi zakoni ne predstavljaju ništa drugo do mrtvo slovo na papiru, ukoliko nisu adekvatno sprovedeni.

“Vrlo često vidimo u javnosti podatak da na godišnjem nivou u registru novčanih kazni ima 80-90 miliona konvretibilnih maraka neplaćenih prekršajnih kazni, od čega veliki dio otpada na saobraćaj. S druge strane, vrlo često čujemo da postoje ljudi koji imaju preko 200 hiljada KM izrečenih prekršajnih sankcija koje nisu platili, a i dalje sudjeluju u prometu”, dodao je Mujanović.

Statistika pokazuje da su saobraćajne nesreće najčešće ljeti, i to ponedjeljkom i subotom. Povrijeđeni su uglavnom mladi od 21 do 29 godine. Samo u Tuzlanskom kantonu prošlog vikenda izdata su 54 prekršajna naloga zbog vožnje u alkoholisanom stanju. Iz istih razloga, najavljene su pojačane policijske kontrole do kraja avgusta širom Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i ovo

Fojničanka Ervina Buljina otvorila frizerski salon: Vrhunska usluga za sve

Fojničanka Ervina Buljina donosi novu dimenziju frizerske usluge otvaranjem svog elegantnog salona za muškarce i …