fbpx
Srijeda , 7 Juna 2023

Ispaljene rakete i na Bliskom istoku: Iran “greškom” napao Irak

Iran je preuzeo odgovornost za napad u kojem su balistički projektili pogodili Irbil stambeno područje u Iraku 13. marta, u blizini nove zgrade američkog konzulata.

Iranska Revolucionarna garda preuzela je odgovornost za taj raketni napad na sjeverni Kurdistan u Iraku, tvrdeći da im je meta bio izraelski “strateški centar” i zaprijetila je Izraelu novim “razornim” odgovorima.

Saopštenje je objavljeno na portalu iranske garde Sepah News.

Na američki konzulat u Irbilu, glavnom gradu autonomnog Kurdistana u sjevernom Iraku, jutros je ispaljeno 12 balističkih projektila, saopštile su lokalne vlasti navodeći da u napadu nema žrtava ali da je pričinjena materijalna šteta.

Rakete su ispaljene sa teritorije van granica Iraka i Kurdistana, sa istoka, rekli su zvaničnici.

Prema tekstu saopštenja iranske Revolucionarne garde oni su uzvratili na “nedavne zločine cionističkog režima“, što se odnosi na izraelski napad u ponedeljak u Siriji, kada su ubijena njihova dva oficira.

Portparol State departmenta rekao je danas da u napadu nije bilo ni štete ni žrtava u objektima američke vlade i nazvao to “nečuvenim napadom“.

Američke snage stacionirane u kompleksu međunarodnog aerodroma u Irbilu u prošlosti su bile izložene paljbi raketnim i bespilotnim napadima za koje američki zvaničnici okrivljuju grupe milicije proiranski orijentisane. Takvi napadi nisu se, međutim, dogodili nekoliko mjeseci.

Napad je uslijedio nekoliko dana nakon što su u izraelskom napadu u blizini Damaska u Siriji ubijena dva pripadnika iranske Revolucionarne garde. Teheran je oštro osudio napad i obećao da će uzvratiti.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila Haša Bulić iz Višnjice

Na Bolji svijet je preselila Haša Bulić iz Višnjice u 75. godini života. Dženaza će …