fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Fojničanka Irma Zahirović-Čohadžić nova doktorica medicine

Sa radošću, naše čitateljstvo možemo obradovati viješću da je naša Fojnica bogatija za još jednu doktoricu, a to je Irma Zahirović-Čohadžić.

Irma je rođena u Sarajevu 26.12.1996. godine, majka joj je Zlatka, a babo Asim Zahirović.

Osnovnu i srednju školu završila je u Fojnici, bila je učenik generacije u osnovnoj i srednjoj školi (gimnazija).

Najdraži predmet u školi bila joj je biologija, što joj je i olakšalo spoznaju da su medicinske grane dio njene budućnosti.

Već u srednjoj školi je radila maturski rad na temu vezanu za infektivne bolesti iz biologije, što joj je samo potvrdilo želju za medicinom. S obzirom da je uvijek osjećala zadovoljstvo kada nekome da savjet ili pomogne pa i u najmanjoj mogućoj mjeri, medicina joj omogućava da ovaj osjećaj bude dio njene svakodnevnice.

”Medicina je veoma zahtjevan fakultet i trnovit put, ali za svaku mlađu osobu koja se dvoumi rekla bih da ako postoji ljubav prema pozivu, potrebna je istrajnost, kontinuirani rad i naš takozvani sabur. Ništa što vrijedi u životu se ne dobiva preko noći, nego baš vjerovanjem i trudom. Ovo naravno govorim i samoj sebi jer tek sada slijedi težak posao da bi dosadašnji trud bio plodonosan” – govori nam naša Irma.

Diplomski rad je radila sa mentorom prof.dr. Rusmirom Baljićem na temu “Karakteristike kliničke slike pacijenata oboljelih od AIDS-a sa prisutnim oportunističkim infekcijama”.

Istraživanje je sprovela pregledom medicinske dokumentacije u toku 5 godina na Klinici za Infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

“Zadovoljna sam ishodom svog istraživanja.Nadam se da će više ljudi promijeniti stav prema ovoj populaciji s obzirom da su HIV pacijenti zakonom zaštićena populacija, zbog stigme koju proživljavaju” – ističe Irma.

Trenutno se priprema za državni ispit koji joj je potreban za dozvolu za rad kao ljekara.

U budućnosti se nada pozitivnoj atmosferi koja će joj omogućiti priliku za napredovanje gdje god da taj posao bude.

”Zahvaljujem se dragom Bogu što mi je u najtežim trenucima davao snagu, svojim roditeljima, bratu i mužu na beskrajnoj podršci i dugim razgovorima koji su olakšali da postanem osoba koja sam danas” – zaključuje Irma.

Na kraju, našoj Irmi čestitatmo na ovom velikom uspjehu, a čestitke upućujemo i njenim roditeljima, suprugu, bratu na ovom velikom mubareću.

Harun Pašalić/mahalla.ba

Pročitajte i ovo

Održano mektebsko takmičenje u MIZ Fojnica

Mektebsko takmičenje na nivou MIZ-e Fojnica održano je danas u Čaršijskoj džamiji. Takmičari su bila djeca …