fbpx
Četvrtak , 30 Novembra 2023

Poziv građanima da prijave rast cijena!

Kao jedan od subjekata koji je odgovoran za zaštitu potrošača u Kantonu Sarajevo, kantonalni tržišno-turistički inspektori će nakon stupanja na snagu danas donesene Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, inspekcijske aktivnosti usmjeriti na kontrolu kretanja cijena na tržištu u skladu sa novodonesenim odredbama.

”Dakle, bilo u redovnim ili usmjerenim nadzorima inspektori će provjeravati da li su pravne i fizičke osobe utvrdile, odnosno da li primjenjuju marže tako da u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od 6%, a u u maloprodaji maksimalnu visinu od 8% na nabavnu cijenu. Osim te, predmetom inspekcijskih kontrola biće i primjena Odluke kojom je za naftne derivate utvrđena maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu, koja za trgovine na veliko naftnim derivatima iznosi 0,06 KM po litru, a trgovinama na malo od 0,25 KM po litru derivata.

Pozivamo i potrošače da sve eventualno uočene nepravilnosti u Kantonu Sarajevo prijave nadležnim inspekcijskim organima, radi pravovremenog vršenja inspekcijskih kontrola.

Napominjemo da u okviru svojih nadležnosti inspektori Tržišno-turističke inspekcije u svakodnevnim nadzorima provode kontrole cijena osnovnih životnih namirnica i higijenskih potrepština, o čemu svakog mjeseca izvještaje dostavljaju Federalnom ministarstvu trgovine i Ministarstvu privrede KS. Temeljem Zakona o kontroli cijena i Odluke Vlade KS o mjerama neposredne kontrole cijena određenih proizvoda od interesa za Kanton Sarajevo, utvrđivanjem marži, u prva dva mjeseca 2021. godine inspektori su izvršili 44 inspekcijska nadzora, prilikom čega je izdato 49 prekršajnih naloga u iznosu od 19.112,00 KM”, potvrđeno je za N1 iz Inspekcije.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže, utvrdivši da postoje uslovi za propisivanje mjere neposredne kontrole cijena na području Federacije BiH.

Kao mjeru neposredne kontrole cijena Vlada je za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode propisala utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini.

 

Radiosarajevo.ba

Pročitajte i ovo

Divno iznenađenje za Sanelu i Selvera Bebu: Poklonjen im odlazak na Umru

Grupa mladih i vrijednih Fojničana, odlučili su večeras iznenaditi porodicu Beba. Naime, Sanela Beba dugo …