fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Maline nema ko da bere: Upitno ie da li će ih biti na policama!?

Maline nema ko da bere, upitno je, da li će ih na policama uopšte i biti?

Kvalitet ovogodišnejg roda maline ispunjava sve kriterijume kvaliteta jer sadrži dovoljnu količinu šećera, kažu malinari, zahvaljujući velikom broju sunčanih dana.

Međutim, količina roda usljed lošeg vremena i velike količine kiše, nije izdašna kao ranijih godina. No, malinare muče i drugi, mnogo veći problemi. Prvi je niska otkupna cijena a drugi što maline, nema ko da bere. Kažu, ovakva situacija prijeti da uguši malinarstvo.

Naselje Bistrica nedaleko od Banjaluke. Vlasnicima imanja poljoprivreda ovdje nije primarno zanimanje.

Veliki dio zemljišta je neobrađeno. Jedan od rijetkih na ovom području koji se unazad nekoliko godina bavi proizvodnjom maline jeste i Srđan Vukelić.

No, da li će i naredne sezone proizvoditi i prodavati ovo voće, upitno je, jer se, kako kaže, nalazi u pat poziciji. Problema je mnogo a rješenja ni na vidiku.

Strah me je šta će se desitit sljedeće godine sa beračima i u slučaju da se desi da trebam da uberem količinu od dvije do tri tone maline, ako ne budem mogao i ne nađem radnike, to će biti veliki problem. U pitanje je dovedena i berba maline. Očekivana količina koja bi treablo da bude u idealnim uslovma je između dvije i tri tone na toj površini. Ove godine je bilo daleko od toga, četvrtina od svega toga. Veliki problem je radna snaga. Ove godine smo roditelji, djeca i mi iz kuće samo brali i niko više. I to smo jedva postigli – ističe Srđan Vukelić proizvođač malina.
Malinari berače plaćaju po učinku, odnosno, na osnovu količine ubranog proizovda. Ove godine, malinu niko nije htio da bere, iako su, vlasnici plataža nudili i do 2 dvije marke po kilogramu.

Ovaj malinjak prostire se na oko dva dunuma površine a na kojem je zasađeno između 12. 000 i 15.000 sadnica maline. Ovo je sorta ‘vilamet’ jedna od najukusnijih i najljepših malina koja savršeno uspijeva na našem području. Međutim, iako je trebalo da se bere do kraja ovog mejseca, to neće biti izvodljivo jer je rod podbacio.

Zbog vremenskih uslova ova sezona nije idealna, no uprkos tome, rod je izuzetnog kvaliteta jer sadrži dovoljnu količinu šećera.

U savršenom stanju je malina za sljedeću godinu bar sada u kakvoj je fazi – navodi Vukelić.

Pročitajte i ovo

Teška saobraćajna nesreća u Jehovcu kod Kiseljaka

Sinoć oko 22:30h, na putu kroz mjesto Jehovac, Kiseljak, dogodila se teška saobraćajna nesreća koja …