fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Teška životna priča: Muamer izgubio suprugu zbog korone, samohrani otac dvije djevojčice vraća dva kredita

Hayatova emisija Ispuni mi želju istrajno je u službi humanosti, ljudske solidarnosti i razumijevanja.

U prošlosedmičnom izdanju emisije posjetili smo Muamera Varupu iz Zenice, koji je tokom prošle godine ostao bez supruge sa dvoje maloljetne djece. Njegova izazovna sudbina nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

  • Sve je teklo dobro nakon započinjanja našeg zajedničkog života. Sa deset godina sam ostao bez oca, sestra mi je također poginula u ratu, majka je imala dva raka i dugo sam bio podstanar. Stoga smo odlučili napraviti kuću, kako bi naša djeca imala ono što ja nisam. Digli smo dva kredita, kuća se izgradila. Na kraju je došao i treći kredit. Radio sam od 0-24 sata, sa posla odmah prelazio na radove u kući, samo da bismo to što prije završili. Otac sam dvije djevojčice. Žena je po drugom porođaju provodila vrijeme na trudničkom, u međuvremenu sam promijenio posao i zaposlio se na rudniku. Tokom dvije godine doživio sam deset povreda na radu u jami. Ove godine bi se navršilo 15 godina našeg zajedničkog života. Međutim, sudbina je imala drugačije planove – kaže nam Muamer.

Opisujući trenutak kada je supruga završila u bolnici, Muamer ističe da ispočetka ništa nije ukazivalo na najgore.

  • U aprilu se naglo razboljela za vrijeme dojenja bebe. Test na koronavirus nije pokazao pozitivan rezultat. No, obostrana upala pluća je zahtijevala bolnički tretman, tako da je zadržana na liječenju. Tada je novi test pokazao da je oboljela od koronavirusa. Određena je izolacija meni i starijoj kćerki u trajanju od 15 dana. Malena djevojčica je tada imala devet mjeseci. Kroz svakodnevnu komunikaciju sa suprugom saznao sam da je neophodno kupiti injekciju u vrijednosti do preko 1.300 KM koja bi mogla poboljšati njeno zdravstveno stanje. Uz dosta teškoća pronašli smo tu jednu jedinu injekciju tada dostpunu u Zenici. Nismo mnogo razmišljali, čovjek ide na sve ili ništa. Starija kćerka mi je mnogo pomagala oko bebe. 6. aprila 2021. godine nazvao me ljekar i rekao da je supruga preminula. Od toga trenutka moj život se okrenuo naopako – kroz suze priča Muamer.

Sada na teretu ima kredite u iznosu od preko 26.000 KM.

  • Nakon toga dolaze novi problemi sa kreditima. Jedan je bio osiguran. Međutim, preostala dva kredita ću vraćati do 2028. i 2029. godine. Za otplatu je preostalo 14.600 KM i 11.600 KM po osnovu ta dva kredita. Jedna rata iznosi 217 KM, druga 241 KM. Ostvario sam minimalnu penziju od 382 KM, što je nedovoljno za život, a kamoli vraćanje kredita. U rudniku su mi ponudili samo rad u prvoj smjeni, zato što su im bili potrebni fizički radnici. Psihijatar kojeg sam nakon trauma posjećivao je preporučio da se ne vraćam u jamu. Međutim, po isteku ugovora o radu u novembru sam ostao bez posla, nisu imali milosti. Pokušavao sam i još uvijek to činim na sve poštene načine doći do prihoda – opisuje tešku životnu situaciju Muamer.

Zahvaljujući ljudima dobre volje, Muamerovoj porodici su uručene vrijedne novčane donacije i veš mašina.

 

Video pogledajte OVDJE.

Pročitajte i ovo

Fojničanin Danis Hasanhodžić – Mladi borac sa velikim snovima

U srcu Bosne, rođen je budući šampion – Danis Hasanhodžić. Sa samo šest godina, Danis …