fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Nacionalističko orgijanje na Badnjak u Podrinju: Pozirali s kokardama, privezali četničku zastavu…

Pripadnici Ravnogorskog pokreta Višegrad sinoć su u koloni vozila prošli ulicama Višegrada, noseći zastave i četnička obilježja.

Prema pisanju lokalnih portala, kolona je prošla kroz grad i zaputila se u pravcu Draževine gdje su proslavili paljenje badnjaka kod manastira SV. Nikolaja.

Miro Jeremić, član ovog udruženja, jučer je za BIRN kazao kako masovnog i zvaničnog okupljanja pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu za Badnji dan neće biti.

Naveo je da će nekolicina osoba “odnijet badnjak radi tradicije”, ali da neće biti masovnog okupljanja.

Dan ranije, lokalni portali prenijeli su njihov poziv u kojem se navodi: “Braćo Srbi i sestre Srpkinje, ravnogorci, poštovaoci i simpatizeri ravnogorskog pokreta i ravnogorske ideje. Pozivamo vas da dođete 6. januara 2022. godine na tradicionalno okupljanje za Badnje veče kod crkve Sv. Oca Nikolaja u Draževini. Polazak iz Višegrada je u 16. časova sa privatnim vozilima, odakle polazi kolona sa tradicionalnim srpskim te ravnogorskim obilježijima i zvučnim efektima koje će prirediti Ravnogorci. Organizacioni odbor Ravnogorskog pokreta Višegrad. S vjerom u Boga, Ravna gora pobijediti mora”.

Iz policije u Višegradu je rečeno da njima nije prijavljeno okupljanje.

I u selu Kostići, koje se nalazi između Milića i Srebrenice u istočnoj Bosni, sječa badnjaka bila je povod za nacionalističko orgijanje.

Došli smo do fotografija jednog od učesnika sramotnog događaja, objavljenih na društvenim mrežama, na kojima se vide muškarci sa šajkačama na kojima su kokarde, dok je na badnjak natovaren na traktor privezana četnička zastava.

Također, neki od muškaraca na fotografijama nose uniforme.

Naselje Kostići se nalazi na području Milića, a u blizini su povratnička naselja Bošnjaka. S obzirom na to da četnička ikonografija nema nikakve veze s Badnjakom i Božićem, jasno je kakove poruke se žele poslati.

 

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …