fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Vrijedna donacija Vlade Japana: Ambasador Ito Makoto boravio u Fojnici

U Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići danas je izvršena primopredaja donacije Vlade Japana.

Ova primopredaja predstavlja završetak projekta Opremanje Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići poljoprivrednom opremom koji je realiziran u okviru japanskog programa “Temeljni Grant Pomoći za projekte Ljudske Sigurnosti (GAGP).”

Vrijednost doniranih mašina je 135.000 eura, a sadrži traktor i 20 priključnih mašina za zemljoradnju.

U 11 sati je započela svečanost primopredaje, a prisutnim gostima su se obratili direktor Zavoda Branko Stanić, načelnik opštine Fojnica Sabahudin Klisura te ambasador Nj.e. Ito Makoto.

Direktor Stanić se zahvalio ambasadoru Makotu i narodu Japana na velikodušnoj donaciji koja će omogućiti raznovrsnije i bogatije prehrambene usluge korisnicima Zavoda te iskazao nadu u nastavak ove plodonosne saradnje.

Načelnik Klisura je iskazao zadovoljstvo što ima priliku da danas bude jedan od domaćina ambasadoru Makotu te mu se zahvalio na svemu što je natod Japana uradio za narod Bosne i Hercegovine.

Ambasador Makoto je istakao da je od rata pa do danas, narod Japana donirao Bosni i Hercegovini milijardu KM koje su dokaz odličnih odnosa dviju zemalja te zalog za nastavak i buduće saradnje.

Njegova ekselencija Makoto je kazao da se pomoć vlade Japana ogleda u tri dijela, ekonomskom, edukativnom te pomoć u poboljšanju medicinske brige.

Na kraju oficijelnog dijela, ambasador Makoto je uručio ključeve poljoprivredne mašine direktoru Staniću te su se razgovori kasnije nastavljeni u neformalnom ozračju.

Svečanosti su prisustvovali brojni političari i to Marinko Čavara, Suzana Krišto, Radoje Vidović, Felika Vidović, Zoran Marković, Anto Matić, Mirjana Plavčić, Salkan Merdžanić, Miroslav Jurišić, Sabahudin Klisura i Vanja Oroz-Jukić.


Pročitajte i ovo

Islamska zajednica u BiH: Cijena kurbana za ovu godinu 490 KM

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na jučerašnjoj redovnoj sjednici usvojio je Prijedlog za …