fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Zašto BiH još nema HPV vakcine: Rak grlića materice godišnje odnese 140 života

Od raka grlića materice godišnje u Bosni i Hercegovini umre oko 140 žena i oboli oko 550, ali nabavku HPV vakcine, koja može spriječiti infekciju koja je uzrok karcinoma, u skorije vrijeme niko ne planira.

Aktivnosti na uvođenju HPV vakcinacije dosad su jedino pokrenule zdravstvene institucije Kantona Sarajevo i RS-a. S druge strane, zemlje u našem okruženju rade ovu vrstu vakcinacije.

Početkom ove godine prezentiran je program HPV vakcinacije u Kantonu Sarajevo, upućen je ka Ministarstvu zdravstva KS, ali odgovora još nema.

Prilikom prezentacije istaknuto je da je vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji uzrokuje gotovo sve nove slučajeve raka grlića materice, siguran, efikasan i ključan korak u borbi protiv ove bolesti.

– Mi smo uradili prijedlog o uvođenju HPV vakcinacije u obavezni program i predložili da vakcine kupuje država, po ugledu na zemlje okruženja i Evrope, ili da se ide na participaciju. Dvije su vakcine registrovane za upotrebu u BiH i to nam je bila polazna osnova – kazala je za Faktor dr. Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS.

Dodala je da se bore, ne samo za smanjenje smrtnosti, već i da ne dođe do pojave karcinoma od kojeg obolijevaju sve mlađe i mlađe starosne skupine.

Pilav je kazala i da odgovora od Minstarstva zdravstva KS na prijedlog programa još nema, ali da je to bilo i za očekivati jer je počeo treći val koronavirusa. Smatra da je važno da su krenuli s mrtve tačke, te očekuje da će se raditi na pitanju HPV vakcina čim se situacija s COVID-19 stabilizira.

Dr. Enis Hasanović, direktor Zavoda za zaštitu žena i materinstva KS, pojasnio je da bi, kada bi krenula HPV vakcinacija, ona obuhvatila djevojčice od 11-12 godina starosti.

On je i ranije napomenuo da je, istovremeno, neophodno povećati svijest o pregledima jer je, u slučaju pravovremenog otkrivanja promjene na grliću materice, izlječenje stopostotno.

– Struka je rekla svoje, sada je na Ministarstvu. Ali mislim i da nije dovoljno da samo Kanton Sarajevo krene u ovu vrstu vakcinacije – dodao je Hasanović.

No Federacija BiH, po svemu sudeći, neće ići u smjeru nabavke HPV vakcina, koliko se može zaključiti iz njihovog odgovora na postavljeno konkretno pitanje.

– Odluka o uvođenju nove vakcine u Program imunizacije otvara mnoga pitanja u određivanju prioriteta ulaganja u zdravstveni sektor. Izazov je sistemski rješavati ključna pitanja kako bi se osigurala najbolja usluga na prikladan, pristupačan i isplativ način. Naglašavamo da to podrazumijeva multidisciplinaran pristup i obuhvata čitav opseg aktivnosti, od odluka zasnovanih na dokazima od strane donosioca odluka, analize finansijskih mogućnosti, planiranja dodatnih obuka za zdravstvene djelatnike, do komunikacijskih i društvenih kampanja zagovaranja i podizanja svijesti o važnosti prevencije. Kontrolne mjere za karcinom, programi seksualnog i reproduktivnog zdravlja, kao i vakcinacija HPV vakcinom, predstavljaju sveobuhvatan pristup prevenciji i kontroli karcinoma grlića materice – odgovoreno nam je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a bili su konkretniji. Naveli su da su tokom 2019. godine počeli aktivnosti na uvođenju HPV vakcine u kalendar obavezne imunizacije, ali je to zaustavljeno izbijanjem pandemije. Poručili su da ovo ostaje prioritet u njihovom daljnjem radu.

No ukazali su da su redovni ginekološki pregledi glavno sredstvo u zaštiti.

– Promjene koje prethode ovoj malignoj bolesti mogu se jednostavno uočiti tokom preventivnih ginekoloških pregleda. Vakcine ne štite od svih tipova humanog papiloma virusa koji mogu voditi do nastanka raka grlića materice, tako da vakcinacija smanjuje rizik od nastanka raka grlića materice, ali ne pruža potpunu zaštitu – istakao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …