fbpx
Nedjelja , 20 Juna 2021

Erdogan: Zaustavimo Izrael, to su napadi na sve nas od Mekke do Sarajeva…

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) pozvao je sinoć cijeli svijet, da se zajedno sa islamskim zemljama efikasno suprotstave Izraelu i njegovim napadima na džamiju Al-Aksu i sve domove Palestinaca.

– Svijet koji ne može zaštiti Al-Quds i muslimane znači svijet koji je već povukao osigurač bombe za samouništenje – rekao je turski predsjednik nakon iftara koji je u Istanbulu.

Erdoan je podsjetio na divljačke izraelske napade na Palestince u blagoslovljenom mjesecu ramazanu.

Poziv svijetu

– Nasilnička država Izrael, teroristička država Izrael divljački i bez imalo savjesti napada muslimane u Al-Qudsu koji imaju za cilj samo sačuvati svoje hiljadugodišnje domove, svoju zemlju – rekao je Erdoan i nastavio:

– Pozivam cijeli svijet, na čelu s islamskim zemljama na efektivno suprotstavljanje Izraelu naspram njihovih napada na džamiju Al-Aksa, grad Al-Quds i sve domove Palestinaca”.

Erdoan je dodao da je dužnost svakoga ko se naziva čovjekom da se suprotstavi bespravnim, nehumanim i prljavim izraelskim napadima koji prljaju Al-Quds, grad koji objedinjuje svete vrijednosti triju vjera.

Indirektni saučesnici

– Svi koji se jasno ne usprotive napadima Izraela, indirektni su saučesnici nasilja koje se tamo sprovodi – rekao je Erdoan.

Erdoan je podsjetio da je zaštia Al-Qudsa i Al-Akse dužnost svakog muslimana.

– Napad na bogomolje u Al-Qudsu, na čelu s Al-Aksom, napad je na nas. To je napad na muslimane u Al-Qudsu, ali i na muslimane koji obilaze Kabu u Mekki, to je napad na muslimane koji su u blizini poslanika Muhammeda a.s. u Medini. To je napad na muslimane u Diyarbakiru, Istanbulu, Kairu, Islamabadu, Jakarti, Kuala Lumpuru, Bakuu, u Sarajevu – poručio je Erdoan.

Pročitajte i ovo

Narednih dana nam slijedi toplotni udar: Ne izlazite od 10 do 17 sati, pijte dosta tečnosti!

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog visokih dnevnih temperatura zraka i vrlo visokih …