fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Srce puno Bosne: Kuća Husein-kapetana Gradaščevića

Ekipa Ljetne kuhinje, emisije u programu Hayat televizije, jedna je od rijetkih koja je ušla u kuću Husein-kapetana Gradaščevića.

Almasu Lazović i Mirana Karića na vratima je dočekala Zumreta, supruga Muhameda Bege Gradaščevića koji je preminuo prije tri godine, inače posljednjeg potomoka kapetana Huseina.

Dolazak u ovu kuću je posebno dirnuo Almasu, probudile su joj se emocije od sreće i svega onoga što je vidjela na tom mjestu. Nije mogla zaustaviti suze, no slično je reagirala i Zumreta koja se obradovala kada je na vratima svoga doma ugledala goste.

Enterijer nekadašnjeg doma kapetana Gradaščevića je nadasve poseban. Neopisiv. Jednostavno tu bi morali doći da osjetite svu toplinu bosanskog duha…

Kuća Gradaščevića podignuta je 1786. godine, a posljednja dogradnja i adaptacija ove kuće vršena je 1868. godine, nakon jednog požara, kada je uklesan i tarih. Nalazi se nedaleko od poznate gradačačke kule.

Komfor života u ovakvoj kući bio je na visokom stepenu u odnosu na kuće siromašnijih porodica iz perioda u kojem je izgrađena.

Zahvaljujući Hamdiji Kreševlakoviću kuća je 1949. stavljena pod zaštitu države. Bila je oštećena u ratu 1992-1995., ali je obnovljena. Kuća predstavlja primjer jedne od najbolje očuvanih begovskih kuća i uvrštena je u izložbu tradicionalne bosanske arhitekture – Kuće.

Pročitajte i ovo

Poslovnica pekare “Manja” u ulici Koševo u Sarajevu prestaje s radom

Poslovna jedinica pekare Manja u ulici Koševo u Sarajevu saopćila je kako s današnjim danom …