fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Drama u bh. ambasadama u Zaljevu zbog nedostatka naljepnica za vize!?

U ambasadama Bosne i Hercegovine u zemljama Arapskog zaljeva već sedmicama traje drama iz jednog reklo bi se sasvim banalnog razloga – nedostatka naljepnica za vize, takozvanih stikera, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Prema našim saznanjima, ambasade naše zemlje u Kuvajtu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima su obustavili prijem zahtjeva za vize, a najveći pritisak je na Ambasadi BiH u Rijadu.

Kako je potvrđeno, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je, kako bi urgentno riješilo situaciju u Rijadu, uputilo zahtjeve prema 30-tak naših ambadada i konzulata u svijetu da osiguraju više od 1.500 naljepnica za vize.

Ambasador BiH u Kraljevini Saudijskoj Arabiji Muhamed Jusić je rekao da Ambasada Bosne i Hercegovine u Rijadu trenutno obrađuje nekoliko hiljada zahtjeva za vize, dok je od početka predsezone više hiljada već obrađeno.

“Za zahtjeve koji su u proceduri osigurane su bjanko naljepnice za vize, s tim da Ambasada ne može zaprimati nove zahtjeve dok se ne osigura dovoljan broj stikera, a kako bi bila sigurna da će moći blagovremeno procesuirati pristigle zahtjeve bez da snosi odgovornost za eventualno otkazivanje aranžmana i letova onih koji bi, čekajući procesuiranje zahtjeva zbog nedostataka stikera, bili spriječeni da putuju“, kazao je Jusić za portal Radiosarajevo.ba.

Ambasada BiH u Rijadu se, dodao je bh. ambasador, iskreno nada da će u što skorije vrijeme biti dostavljene nužne bjanko naljepnice za stikere “kako bi mogli nesmetano nastaviti svoj rad i kako ne bi bila ugrožena turistička sezona”.

“Zahvaljujemo svim ambasadama BiH u svijetu koje su po instrukciji MVP BIH u proteklom periodu svoje zalihe naljepnica stavile na raspolaganje Ambasadi BiH u Rijadu. Treba napomenuti da je Ministarstvo vanjskih poslova BIH osiguralo da tokom sezone Ambasada Bosne i Hercegovine u Rijadu ima osoblje na ispomoći i Ambasada je spremna u skladu sa realnim mogućnostima odgovoriti na zahtjeve za izdavanje viza u slučaju da bude osigurana dovoljna količina stikera“, istakao je Jusić.

Nadalje, Jusić je poručio da i dalje vlada jako veliko interesovanje građana Kraljevine Saudijske Arabije za putovanje u Bosnu i Hercegovinu.

“Ambasada se nada ponovnom razmatranju u Vijeću ministara BiH mogućnosti vizne liberalizacije za građane ove prijateljske države, jer je to jedini način da se osigura dolazak većeg broja turista”, zaključio je Jusić.

Faksimil upućenog dopisa - undefined

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …