fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Uhapšeni policajci iz Travnika, fingirali saobraćajne nesreće zbog novca

Federalna uprava policije uhapsila je policijske službenike iz Srednjobosanskog kantona zbog nezakonitih radnji u vezi sa saobraćajnim nesrećama kako bi stekli protupravnu imovinsku korist.
Policijski službenici FUP-a su u saradnji s Ministarsvom unutrašnjih poslova SBK, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Travniku 10. jula poduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju dokumentovanja krivičnih djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, a u vezi s krivičnim djelima ovjere neistinitog sadržaja.

U sklopu navedenih aktivnosti slobode su lišene tri osobe i to policijski službenik koji obnaša dužnost zamjenika komandira za saobraćaj PS Travnik inicijala G. P. (1989.), državni službenik MUP-a SBK inicijala S. G. (1988.) i D. A. (1988.), koji se sumnjiče da su se tokom 2019. i 2020. godine u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi organizovali s ciljem fingiranja saobraćajnih nesreća na području općine Travnik, na način da su po potrebi angažovali treće osobe koje su uz određenu novčanu naknadu sudjelovale u izvršenju navedenih krivičnih djela radi osiguranja pravnih osnova za naplatu nepripadajuće štete od osiguravajućih kuća.

Osobe lišene slobode su kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Travniku te su osobe G. P. i A. D. u zakonskom roku predate na daljnju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu SBK, nakon čega im je određen jedomjesečni pritvor, dok je osoba S. G. nakon kriminalističke obrade po nalogu nadležnog tužioca puštena na slobodu.

Protiv osumnjičenih je podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu. Policijski službenici Federalne uprave policije nastavljaju aktivnosti na dokumentovanju predmetnih krivičnih djela i izvršilaca.

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …