fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Merjema Karalić: Mlada doktorica iz Kiseljaka i ponosni nosilac “Srebrene značke” Univerziteta u Sarajevu

Danas vam donosimo priču o Merjemi Karalić, naša vrijedna i posvećena 27-godišnja doktorica svakako da može biti uzor i inspiracija dragoj nam djeci i omladini.

Doktorica Merjema nosi u sebi duh neumornog napretka i ljubavi prema svom pozivu.

Njen put obilježen je izvanrednim uspjehom još od osnovne škole “Kiseljak 1” na Gromiljaku, gdje je zasjala kao učenik generacije. Nastavila je svoj put kroz srednju školu u sklopu SMŠ “Zijah Dizdarević”, također kao učenik generacije. Tokom školovanje isticala se na takmičenjima iz raznih područja poput islamske vjeronauke, engleskog jezika, fizike i matematike na kantonalnom, federalnom i državnom nivou.

Njen akademski put počeo je upisom na Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu 2016. godine, gdje je briljirala položivši prijemni ispit kao deseta na rang listi među stotinama kandidata.

Medicinski fakultet je završila u roku i diplomirala je 14. Jula 2022. godine, i odbranila diplomski rad “Etiološki uzročnici intrahospitalnih infekcija” pod mentorstvom prof. dr. Mufide Aljičević na Katedri za mikrobiologiju, virusologiju i parazitologiju.

“Upis na Medicinski fakultet je rezultat želje da se bavim poslom koji pruža mogućnost stalnog napredovanja, stjecanja novih vještina, podrazumijeva rad sa ljudima i teško postaje rutina. Lijepa tačka na studentske dane je svakako priznanje “Srebrena značka Univerziteta u Sarajevu” budući da sam studij završila kao jedna od najboljih u generaciji sa prosječnom ocjenom 9.1 na što sam izrazito ponosna”, kazala nam je Karalić.

Doktorica Merjema je započela svoju karijeru u Lječilištu “Reumal” Fojnica, gdje je stekla dragocjeno iskustvo u oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije. Njeno predavanje na Stručnom skupu specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije FBiH bilo je samo jedan od mnogih trenutaka gdje je podijelila svoje znanje i strast prema medicini, predstavila je kapacitete fojničkog bisera. “Ovom prilikom se želim zahvaliti upravi Reumala na prvom radnom iskustvu u struci” ističe Merjema.

Početkom 2024. godine pridružila se Javnoj ustanovi “Dom zdravlja Fojnica”, gdje se ističe svojim stručnim pristupom i empatijom prema pacijentima. Istovremeno, kao spoljni saradnik u SMŠ “Zijah Dizdarević”, prenosi svoje znanje budućim generacijama medicinskih stručnjaka.

“Smatram da svaki mladi ljekar na početku karijere treba raditi na nivou primarne zdravstvene zaštite, budući da porodična medicina i služba hitne medicinske pomoći pružaju dragocjenu priliku za testiranje neselektiranih zdravstvenih problema i mogućnosti da ljekar shvati u kojoj oblasti medicine želi da se usavrši, tj. koju specijalizaciju želi da odabere”.

Kroz sve ovo, doktorica Merjema ne zaboravlja važnost podrške voljenih. Zahvaljuje svojoj majci Feridi i babi Arifu, koji su uvijek bili njeni čvrsti oslonci u svim životnim izazovima. A podrška njenog momka Emira dodatno osnažuje njenu volju i predanost.

Njeno srce puno ljubavi prema medicini pokreće je svakog dana. Miran san nakon što pomogne pacijentu, osjećaj ispunjenosti nakon uspješnog predavanja, i podrška najbližih brišu svaki umor, čineći njen rad još vrijednijim.

Doktorica Merjema nije samo ljekar, ona je motivacija mladima da slijede svoje snove i budu uporni, i inspirirajući sve oko sebe svojom predanošću, znanjem i empatijom.

Čestitamo Merjemi i njenim roditeljima, želimo joj svaku sreću u budućnosti.

Izvor: Elmina Pašalić/mahalla.ba

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna. Preselio je na …