fbpx
Petak , 29 Marta 2024
1005x635

Ivanka Miličević iz Ragala može sve što mogu i muškarci

1005x635

 1005x635

U naselju Ragale, udaljenom četiri kilometra od Fojnice uzvodno uz rijeku Dragaču prema Prokoškom jezeru, živi Ivanka Miličević, žena koja se ne boji teškog posla.

Ore i kosi

Ivanka se bavi poljoprivredom, proizvodnjom i preradom mlijeka. Živi sa sinom i starim roditeljima, a radi, kako kaže, sve „muške“ poslove.

 – Posla, naročito ljeti, ima toliko da se teško stigne završiti. Evo legla sam jutro u 4.30, a već u sedam sam bila na nogama. Traktor mi je najbolji drug, s njim na imanju sve radim, orem, kosim. Okrenula sam se poljoprivredi, ne čekajući ničiju milost i pomoć, vjerujem u svojih deset prstiju i svoj rad – priča nam Ivanka.

Dodaje da proizvodi nekoliko vrsta sireva, tvrdi punomasni, dimljeni, mladi, svježi, a prodaju se pod etiketom „Eko Iva“. Svi proizvodi su ekološki jer, kako kaže, na njivama ne koristi umjetno gnojivo, a kravama daje samo zdravu hranu, odnosno mješavine žitarica.

– Moji sirevi se nalaze u skoro svim prodavnicama u Fojnici, a prodaju se i u trgovinama u Kiseljaku, Sarajevu, Gradačcu. Kupuju ljudi po narudžbi i iz Čapljine, gosti iz dijaspore ga nose u zemlje Evrope – dodaje Ivanka.

Stalna edukacija

Ističe da stalno teži boljem. pa često učestvuje na različitim poljoprivrednim edukacijama, a izlaže i na sajmovima.

– Zadovoljna sam iako mnogo radim, ali mi je žao što nam mladi odoše iz države. Trebala bi država nešto pod hitno da uradi da to zaustavi jer bez mladih nema budućnosti.

Bavi se zlatovezom

Ivanka uz brojne poslove na imanju stigne i kuću održavati čistom i urednom, a uspjela je naći i vrijeme za jednu zanimljivu i napornu vještinu.

– Bavim se i zlatovezom, ali u posljednje vrijeme samo po narudžbi jer ne mogu da stigne od drugih poslova – kaže ona.

(avaz.ba)

 

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …