fbpx
Ponedjeljak , 27 Maja 2024

Torlaković skrivio nesreću u Busovači, osuđen na osam godina zatvora: Pijan sletio u rijeku, poginuo mladić

Tarik Torlaković osuđen je na osam godina zatvora jer je pijan skrivio nesreću u Busovači kada je pasatom sletio u rijeku Lašvu, usljed čega se utopio suvozač A.M. (27) iz Visokog, dok su I.K. i on uspjeli iskočiti.

Naime, Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona teretilo je Torlakovića za krivično djelo teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa.

Vozio pijan

Prema prvostepenoj nepravosnažnoj presudi Kantonalog suda u Novom Travniku nesreća se desila 04.06.2020. godine oko 02,40 sati.

Kobne noći optuženi je bio društvu sa oštećenim I.K. i A.M. te se napio u ugostiteljskom objektu “Label” u Vitezu i imao je 1,49 promila alkohola u krvi.

 

Potom se pasatom, koji vlasništvo oštećenog I.K., uključio u javni saobraćaj magistralnim putem M5 u pravcu Zenice, iako je znao da je zabranjeno upravljati vozilom pod uticajem alkohola.

Kako se navodi u optužnici, u mjestu Grablje, opština Busovača, vozio je brzinom od 125 km/h, umjesto dozvoljenom brzinom od 70 km/h, svjestan da vozeći pod utjecajem alkohola i brzinom koja je znatno iznad dopuštene, u uslovima noćne vožnje, može izazvati opasnost za učesnike u saobraćaju.

Izgubio kontrolu nad vozilom

– U blizini objekta nekadašnjeg restorana “Olimpik”, po ulasku u lijevu krivinu izgubio je kontrolu nad vozilom i nekontrolisano prešao na bankinu sa desne strane kolovoza. Pritom je prednjim desnim točkom ostvario kontakt sa metalnim nosačem zaštitne ograde, uslijed čega je došlo do pucanja prednjeg desnog pneumatika – navodi se u optužnici.

Dalje se ističe da se auto nekontrolisano kretao proširenjem sa desne strane kolovoza, a zatim je prednjom desnom stranom udario u improvizovani drveni štand za prodaju voća i povrća.

Zatim je auto sletio u rijeku Lašvu i prednjom desnom stranom udario u obalu te se zarotirao za 180 stepeni i prevrnuo krov u korito rijeke.

Suvozač se utopio

Pošto je vozilo većim dijelom bilo potopljeno u vodi, A. M. koji se nalazio na mjestu suvozača u vozilu se utopio. U ovoj nesreći oštećeni I. K. zadobio je lakše povrede u vidu ogrebotine kože u desnom slijepoočnom predjelu, ogrebotine kože lijeve potkoljenice a na vozilu je pričinjena materijalna šteta.

Prema ranijim informacijama, dvojica mladića spasili su se tako što su iskočili iz auta dok je treći nažalost ostao u vozilu i nastradao.

Istom presudom, sud je optuženom Tariku Torlakoviću izrekao sigurnosnu mjeru zabrana upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od pet godina.

Pročitajte i ovo

Akcija u SBK: Sarajlije pod blinkerima i s policijskom značkom prevozili kilogram speeda

Policija u Travniku uhapsila je tri osobe iz Sarajeva koje su putničkim motornim vozilom VW …