U noći sa 25. na 26. august 1992. vatrena stihija progutala je dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti. Sarajevska Vijećnica izgorjela je do temelja. Plamen je za nekoliko sati progutao nacionalno blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, koje je brižno čuvano, obrađivano i koje je građanima bilo dostupno blizu pola stoljeća, piše Historija.ba.

Vijećnica je simbol grada Sarajeva, dokaz isprepletenosti tradicija i kultura. Za vrijeme opsade Sarajeva Vijećnica je bila više puta granatirana. Pokušavale su je uništiti snage JNA, a zatim i snage Vojske Republike Srpske. Prije 28 godina je bombardovana i u plamenu je uništen skoro cijeli bibliotečki fond, koji se u njoj nalazio. Vatrogasci su bezuspješno pokušavali ugasiti vatru… Oni najhrabriji provlačili su se između granata, metaka, uskakali u vatrenu stihiju i pokušavali spasiti barem mali djelić nacionalnog blaga.

Rekonstrukcija Vijećnice počela je odmah po završetku rata, 1996. godine, a obnovljena je i svečano otvorena 9. maja 2014. godine. Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Vijećnica je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2006. godine. Danas se koristi u svečanim prilikama na državnom i gradskom nivou, za promociju događaja iz kulture, umjetnosti i privrede, uz stalnu i povremene muzejske postavke, redovne sjednice Gradskog vijeća.