fbpx
Nedjelja , 10 Decembra 2023
fojn1

Fojnica: 25. godišnjica zločinačkog napada tzv. HVO-a na Fojnicu

fojn1

 fojn1

Danas je 25. godišnjica od početka napada I ratnih djejstava tzv. HVO-a na Fojnicu I njeno bošnjačko stanovništvo koje je predvodila slabo naoružana, ali jedina legitimna vojna sila Armija Republike Bosne I Hercegovine.

Fojnica je u julu 1993. bila sanitetska zona, tzv. „oaza mira“. U međuvremenu su svi okolni gradovi, Kreševo, Kiseljak, Vitez, Novi Travnik, pali u ruke Hrvatskog vijeća odbrane (HVO).

Dakle, Bošnjaci su se našli izolovani od ostatka slobodnih teritorija na kojima je bila jedina i međunarodno priznata multinacionalna vojska Armija Republike BiH. Da bi se definitivno zaokružio taj teritorij, u julu 1993. je izvršen sistematski pripremljen napad na Fojnicu od strane HVO.

Istina je da je krhki mir i „oaza mira“ prestala postojati kada su zločinci HVO-a napali selo Lužine i počeli sa ubijanjem civila na kućnim pragovima. Postoji i dokument kojim se naređuje smjenjivanje Stipe Tuke zbog odbijanja naredbe da izvrši napad na Fojnicu.

Tada je Stipo Tuka Ivici Rajiću kazao:“Ja sam hrvatski narod naoružavao kako bi se odbranio od velikosrpskog agresora, a ne da bi napadao svoje komšije muslimane“. Stipo Tuka biva smijenjen…

Kazali smo da je prvo napadnuto selo Lužine 95% naseljeno muslimanima, a zatim i napad na ostala mjesta u Fojnici. Rušene su džamije u Lužinama, Pločarima, tekija na Oglavku, turbeta na Oglavku. Dakle ni muslimanska sveta mjesta nisu ostala pošteđena dok su katolički samostani i crkve bili zaštićeni.

Napad na Fojnicu je uspješno odbijen, Bošnjaci i Bosanci su odbranili svoj grad i napadač je protjeran. Fojnica je do kraja rata ostala pod kontrolom Armije RBiH, a pokazatelj toga su bogomolje. Jer one teritorije pod kontrolom ARBiH nisu imale srušene crkve, a ni džamije. Time se ne može pohvaliti Kiseljak, Busovača, Vitez… koji su bili pod kontrolom HVO-a. I ovo je pokazatelj ko su zvijeri, a ko ljudi, ko je zločinac, a ko žrtva.

Konstantno iživljavanje nad muslimanima Fojnice zbog ubistva dva svećenika od strane idiota koji nije iz Fojnice, ali koji je odmah osuđen, postaje degutantno. Žalimo svi zato što su ubijeni, ali žale li Hrvati Kiseljaka zbog 78 ubijenih civila u Han Ploči, zbog civila koji su spaljeni zajedno sa svojim efendijom i žale li što im se nikakav skeletni ostatak nije pronašao da budu dostojno pokopani. Žale li što niko nije optužen, a kamoli odgovarao za neljudski, zvjerski, životinjski zločin!?

P.S. Izvinite što Fojnica nije pala!   

Pročitajte i ovo

Ruševine i leševi: Zara izazvala bijes javnosti zbog fotografija nove kolekcije

Španski brend Zara objavio je fotografije svoje najnovije kolekcije koje su izazvale bijes javnosti na …