fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Ispunjen san, dug 11 godina: Enisa Fazlić od jučer ponosno nosi svoju krunu – svoj hidžab (FOTO)

Portal Hanuma.ba, obavio je razgovor sa Enisom Fazlić, mladom mamom iz Travnika koja je jučer donijela, za nju, veoma važnu odluku.

Naime, Enisa je odlučila staviti svoju krunu – hidžab. Kakav je trenutni osjećaj, kako su reagovali članovi porodice, ali i o prvim doticajima sa Islamom u kući i mektebu, Enisa je odlučila podijeliti sa čitaocima portala Hanuma.ba.

Na samom početku razgovora, Enisa nam kazuje kako je od jučer prisutna neopisiva sreća zbog odluke koju je toliko dugo željela donijeti.

Enisa Fazlić, rođena Muslimović, rođena je 20.01.1996. u Travniku. Odrasla je Novom Travniku, te se zatim udala u rodni grad, gdje živi sa suprugom i dva sina.

Upoznavanje sa islamom još u djetinjstvu

Ova mlada majka završila je srednju ekonomsku školu u Novom Travniku. Trenutno je nezaposlena.

Enisu smo zamolili da nam kaže nešto o svom odrastanju i doticajima sa islamom, od koga je učila svoje prve sure.

“Otkako znam za sebe, znam i za islam i praktikovanje vjere, a sve zahvaljujući svojim roditeljima, nenama i dedama. Oduvijek se postio mjesec Ramazan, klanjalo se i ibadetilo. Prve sure sam naučila uz pomoć mame i nene, a ostalo kroz mekteb i školu islama za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja”, ističe Enisa.

Odluka o stavljanju hidžaba

Jučer, ova Travničanka donijela je za nju jednu veoma važnu odluku. Odlučila je staviti svoju krunu – svoj hidžab. Na pitanje da li je dugo razmišljala, te šta je presudilo u ovoj odluci koja je i jedna od najvažnijih u životu jedne muslimanke, Enisa nam kaže;

“Nažalost trebalo mi je čak 11 godina da donesem konačnu odluku, ali hvala Allahu da sam barem sad dok sam još uvijek mlada. Prvi put mi se javila zelja za hidžabom u drugom razredu srednje škole, ali tada moji roditelji nisu bili potpuno za to da počnem da nosim hidžab, pa sam i odustala, govori Enisa.

Prijateljica Emina

Nijjet i želja, prema njenim riječima, uvijek su bili prisutni.

“Šejtan me sa svojim došaptavanjima uvijek odvraćao. Izmišljala sam sebi razloge zašto ne mogu sad i čak se smatrala da nisam dostojna marame dok nisam počela intenzivno druženje sa svojom Eminom koja nosi hidžab od svoje 15 godine. Vidjela da njen život nije skoro ni malo drugačiji od mog osim te krune na glavi. Zadnjih 20 dana sam opet intenzivno počela da razmišljam o stavljanju hidžaba i dovila Allahu da me uputi i učvrsti, i evo hvala Mu od jučer ga ponosno nosim“, s osmijehom nam kazuje Enisa.

Njeni najbliži, govori, sa oduševljenjem su prihvatili njenu odluku, i apsolutno je podržavaju, a naročito muž, za kojeg ima najviše hvale.

Hvala Allahu svi su pozitivno iznenađeni i apsolutno me podržavaju, pogotovo moj divni muz.

Poseban odnos sa bratom Enisom

Enisin brat, Enis, jučer je sa radošću na svom Facebook profilu podijelio radosnu vijest kako sada njegova sestra nosi hidžab.

Upitali smo je, kako pamti odrastanje uz svog brata.

“Pošto sam ja počela redovno namaz da obavljam poslije posjete njega i njegovog društva u studentskom domu, Enis me uvijek nagovarao da se pokrijem i izražavao svoju želju da ima sestru sa hidžabom. Ja sam oduvijek, sve vezano za islam i džamiju voljela, i nekako smo svi znali da ću ja kad tad da stavim hidžab. Međutim, Enis je želio da to bude čim prije.
Naš odnos bio je oduvijek odličan, iako smo se često prepirali, jer sam ja bila ozbiljnija, kao da sam ja starija pa je bilo međusobnih “pametovanja”, međutim ljubav nikad nije izostajala. Hvala mom jedinom bratu za podršku i ljubav“, govori Enisa.

Poruka za kraj

Za kraj razgovora, Enisu smo zamolili da uputi poruku svim djevojkama, ženama, koje bi željele staviti hidžab, ali iz određenih razloga imaju strah kako će okolina reagovati ili nekih drugih razloga koji ih sprječavaju u njihovoj odluci.

“Moram kazati, i ja sam određene strahove imala, ali jednostavno jedno jutro se probudis i kažeš sebi; “pa dobro, nije ti bitno kome će se svidjeti, a kome neće, bitno da je Allah zadovoljan tobom.”

Moja završna poruka je zapravo ono što je mene dovelo do konačne odluke. Kod jedne sestre sam vidjela objavu u kojoj je pisalo;

“Kada krenem napolje obučem se tako da, kad bi me sreo Poslanik s.a.v s., on bi prepoznao po mojoj odjeći da sam od njegovog Ummeta“, poručila je na kraju razgovora za portal Hanuma.ba, naša sagovornica Enisa Fazlić. (Hanuma.ba)

Pročitajte i ovo

Fojničanka Ervina Buljina otvorila frizerski salon: Vrhunska usluga za sve

Fojničanka Ervina Buljina donosi novu dimenziju frizerske usluge otvaranjem svog elegantnog salona za muškarce i …