fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Data urbanistička saglasnost za brzu cestu od Lašve prema Travniku

Federalno ministarstvo prostornog uređenja donijelo je rješenje kojim je data urbanistička suglasnost za izgradnju dionice brze ceste Lašva petlja – Nević Polje, kao dijela brze ceste Lašva – Donji Vakuf, s pratećim objektima.
Ova brza cesta će se nalaziti na području Zeničko-dobojskog i Srednjebosanskog kantona, odnosno na području općina Busovača, Vitez, Novi Travnik i Travnik, te grada Zenica.

Skupština SBK donijela je Odluku o usvajanju Prostorne osnove s koncepcijom razvoja Izmjene i dopune Prostornog plana SBK 2005-2025. godina. Usvojena trasa brze ceste usaglašena je s predstavnicima svih lokalnih zajednica koje su direktno sudjelovale u procesu njenog odabira.

Dionica brze ceste Lašva – Nević Polje se sastoji od 3 poddionice i to Lašva – Kaonik, Kaonik – Vitez, te Vitez – Nević Polje, ukupne dužine 23 kilometra. Imat će sve karakteristike brze ceste, propisane Zakonom o cestama Federacije BiH, osim dijela koji prolazi kroz poslovnu zonu Vitez, koji će predstavljati magistralni put i njemu će se pristupati preko novoformiranih kružnih tokova na ulazu i izlazu iz poslovne zone.

Pored izgradnje brze ceste, planirana je izgradnja i rekonstrukcija servisnih i lokalnih cesta koje se nalaze u njenom pojasu ili se ukrštaju s njom, kao i regulacija vodotoka na mjestima ukrštanja sa brzom cestom.

U blizini petlje Kaonik predviđena je i izgradnja Centra za upravljanje i kontrolu prometa. Urbanistička suglasnost je izdana nakon složenog višegodišnjeg postupka koji je zahtijevao usuglašavanje prostornoplanske dokumentacije i drugih prethodnih upravnih postupaka, te predstavlja značajan korak u realizaciji projekta izgradnje ovog objekta, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Pročitajte i ovo

Policija PS Fojnica legitimiše sve učesnike saobraćaja u naselju Ostružnica

Policijska stanica Fojnica angažovana je u intenziviranju kontrola saobraćaja, s posebnim naglaskom na suzbijanje vožnje …