fbpx
Utorak , 27 Februara 2024
IMG 4179 823x463

Fojnica: Sutra obilježavanje Nove 1439. hidžretske godine

IMG 4179 823x463

 IMG 4179 823x463

Po Takvimu Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u srijedu, 20. septembra, sa akšam-namazom nastupa Nova 1439. hidžretska godina.
 
Prvi dan nove hidžretske godine je u četvrtak, 21. septembra, to jest 1. Muharrema 1439. hidžretske godine.
 
Hidžra, seoba, poslanika Muhammeda a.s. i ashaba iz Meke u Medinu 622. godine predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji je omogućio muslimanima da postanu organizovana i odgovorna duhovna zajednica, sposobna da vrijednosti islama pretoči u društveni život. 
 
Hidžra je bila iznimno težak, bolan i rizičan poduhvat jer je od male vjerske skupine predvođene poslanikom Muhammedom a.s. zatraženo da napuste svoje domove i prihvate pomoć i zaštitu stanovnika Medine. Zbog te velike žrtve Kur'an svim Muhadžirima i Ensarijama garantuje džennetske nagrade. Praksom bratimljenja između Mudžahira i Ensarija Muhammed a.s., je demonstrirao islamski ideal univerzalnog bratstva na principima Tevhida (vjerovanja u Jednog Boga).
 
Hidžra je pokazala da su muslimani nalik jednoj ruži sa mnogim laticama, ali jednim miomirisom koji se ogleda u sveprožimajućem tevhidu i međuljudskoj solidarnosti.
 
S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog halife Omera r.a., računanje vremena u islamskom kalendaru određuje se upravo po ovom događaju.
 
U Čaršijskoj, Šaban Ahmed efendijinoj džamiji će se sutra, srijeda, poslije akšam namaza proučiti mevlud kojeg će izvesti imami fojničkog medžlisa.
 
Poseban gost predavač će biti direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ BiH, mr. Nusret ef. Abdibegović.
 

 

Pročitajte i ovo

Ambasada Japana nastavlja podršku razvoju Fojnice: Odlična saradnja sa Zavodom “Bakovići”, Domom zdravlja i Opštinom Fojnica

Danas je održan prijem kod ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini, koji je bio prilika …