fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Užas u Americi, 71-godišnjak ubio dječaka i ranio mu majku samo jer su muslimani

Šestogodišnji dječak je uboden 26 puta vojničkim nožem s nazubljenom oštricom dužine 18 cm, navodi se u saopćenju ureda šerifa okruga Will dok je 32-godišnja žena imala višestruke ubodne rane i očekuje se da će preživjeti napad koji se dogodio u subotu u Plainfield Townshipu, oko 64 km jugozapadno od Chicaga.

“Detektivi su uspjeli utvrditi da su obje žrtve u ovom brutalnom napadu bile na meti osumnjičenog jer su bili muslimani i zbog tekućeg bliskoistočnog sukoba u koji su uključeni Hamas i Izraelci”, stoji u saopćenju ureda šerifa okruga Will.

Osumnjičeni Joseph Czuba (71) optužen je za ubistvo, pokušaj ubistva, zločine iz mržnje i teške povrede smrtonosnim oružjem,

Kada je policija stigla na mjesto događaja, rekli su da su pronašli Czubu kako sjedi na tlu ispred kuće s posjekotinom na čelu. Žrtve su bile u spavaćoj sobi.

Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) identificiralo je dječaka kao Wadeu Al-Fayoume i Hanaan Shahin, njegovu majku.

“Islamofobična retorika i antipalestinski rasizam koje šire političari, medijske kuće i platforme društvenih medija moraju prestati”, rekao je CAIR na platformi društvenih medija X.

Direktor FBI-a Christopher Wray u subotu je upozorio šefove policija da budu na oprezu.

“Nema sumnje da bilježimo porast prijavljenih prijetnji i moramo biti u potrazi, posebno za usamljenim akterima koji bi mogli uzeti inspiraciju iz nedavnih događaja da sami počine nasilje”, rekao je Wray.

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je da mu je “muka” od napada na majku i njenog sina, koji su bili Palestinci-Amerikanci.

“Ovom užasnom činu mržnje nema mjesta u Americi i protivi se našim temeljnim vrijednostima: slobodi od straha za to kako se molimo, što vjerujemo i ko smo”, rekao je Biden.

On je poručio da se Amerikanci moraju okupiti i odbaciti islamofobiju i sve oblike netrpeljivosti i mržnje.

Klix.ba

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …