fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Rekordni dugovi SDP-a: “Naši radnici djecu švercaju i liječe na knjižice familije i prijatelja”

Prema podacima koje je SDP dostavio Centralnoj izbornoj komisiji BiH, ukupne obaveze te stranke, zaključno sa 6. novembrom 2018. godine, iznose 863.684 KM

Dugovanja Socijaldemokratske partije (SDP) dostigla su rekordan iznos. Tako je barem na posljednjoj sjednici Glavnog odbora te stranke, održanoj u subotu, tvrdio njen bivši predsjednik Zlatko Lagumdžija.

Od prodaje zgrade Kantonalnog odbora SDP-a u Sarajevu trebali su se, pojasnio je, vratiti dugovi iz ranijih kampanja, isplatiti plaće uposlenika te “u šteku” ostaviti oko 800.000 KM za, kako je kazao, pobjedničku kampanju i 400.000 KM za nadzidavanje dva sprata zgrade Općinskog odbora Centar Sarajevo.

– Umjesto dva sprata u Centru i pobjedničke kampanje, danas imamo najveća dugovanja u historiji, kako prema radnicima tako i prema trećim licima – izjavio je Lagumdžija.

Takav odnos prema vlastitim uposlenicima i finansijskom poslovanju, dodao je, SDP diskreditira kao partiju koja može osigurati vladavinu prava, poštivanje zakona i voditi reforme u novom razvojnom ciklusu. O finansijskom stanju u SDP-u detaljnije će se raspravljati na narednoj sjednici Glavnog odbora.

– Ovdje se mogu kratko navesti, kao ilustracija, neki od mitova i obmana kojima su naši “prvaci” probali zavaravati i sebe i druge, djelujući paraderski kroz medije i društvene mreže u lovu na lajkove, kako bi se prikrila činjenica da nismo ispunili izborne ciljeve, da smo suspendirali statutarne norme, da nemamo nama samima i javnosti poznatu strategiju, da smo “pogasili” rad organizacija u nekim sredinama, da smo u ponovo u finansijskoj dubiozi kojom pokazujemo kako ćemo se brinuti o radnicima kada budemo vlast na primjeru svojih radnika koji djecu švercaju i liječe na zdravstvene knjižice bliže familije i prijatelja, te da smo na kraju pobrkali prioritete i u državi i partiji – dodao je Lagumdžija.

Prema podacima koje je SDP dostavio Centralnoj izbornoj komisiji BiH, ukupne obaveze te stranke, zaključno sa 6. novembrom 2018. godine, iznose 863.684 KM.

Prema informacijama Faktora iz izvora bliskih rukovodstvu te stranke, ukupan dug navodno iznosi čak 1,6 miliona KM. Koliko su prihodi i rashodi iz dokumentacije dostavljene CIK-u kredibilan izvor informacija, dovoljno govori podatak da u finansijskom izvještaju za 2016. godine, kada je prodat dio zgrade Kantonalnog odbora, taj priliv sredstava nije evidentiran u podacima koji su dostavljeni iz SDP-a. Uposlenici, saznajemo, nisu primili plaću već šest mjeseci, a ostali potražioci sve više stežu obruč oko Centrale SDP-a u Sarajevu.

O Lagumdžijinim optužbama, kao i o informacijama o dugovanjima sa kojima raspolažemo, namjeravali smo razgovarati sa generalnim sekretarom SDP-a Irfanom Čengićem. On, međutim, nije bio raspoložen za razgovor. Boljeg raspoloženja nije bio ni predsjednik Glavnog odbora Saša Magazinović.

Zaključno sa 6. novembrom, prema podacima koje je SDP dostavio CIK-u, samo za doprinose za PIO ta stranka duguje 37.077 KM, dok za zdravstveno osiguranje uposlenika duguju 21.124 KM. Obaveze po neisplaćenim naknadama iznose 37.316 KM, a po ugovorima o djelu 18.707 KM. SDP još uvijek duguje novac Porsche Leasingu, i to po osnovu kredita koji je podignut 13. septembra 2016. godine u iznosu od 37.500 KM. Namjeravaju ga vraćati do 15. septembra 2021. godine, a preostali iznos duga je 19.370 KM. BH Telecomu se duguje 6.508 KM, JKP Vodovod i kanalizacija 10.197 KM, a Elektroprivredi BiH 3.688 KM. Najviše novca, prema podacima koje su dostavili CIK-u, SDP duguje firmi Promotiv d.o.o., čak 198.164 KM. Radi se o firmi iz Širokog Brijega koja je osnovana u julu 2018. godine, a na čijem je čelu Josip Kutle.

Dugovi rastu, a prihodi su sve niži. Poređenja radi, 2014. godine su iznajmljivanjem imovine zaradili 642.381 KM. U prvih deset mjeseci 2018. godine su po toj osnovi prikupili 73.322 KM. Svojevremeno su, godinama, od Vlade FBiH za korištenje prostorija mjesečno dobijali 41.300 KM. Od prošle godine su ostali bez tog novca. Pad priliva od iznajmljivanja nekretnina je čak i umjeren kakvo je stanje sa prihodima od članarina. U prošloj godini, za prvih deset mjeseci, po tom je osnovu SDP prikupio 145.207 KM. Prije četiri godine su “zaradili” 700.946 KM.

“Plan 10”, ekonomski program kojeg je SDP uoči izbora nudio glasačima, obesmišljen je odlukom te stranke da u narednom periodu na entitetskom i državnom nivou djeluje iz opozicije. Ono što može biti ohrabrujuće za uposlenike te stranke jeste činjenica da će njeni rukovodioci imati dovoljno prostora da program ekonomskog oporavka države implementiraju na partiju te da mehanizme kojim su namjeravali povećati prosječnu plaću u FBiH na 1.200 KM iskoriste za, ako ništa, isplatu dugovanja svojim uposlenicima.

Izvor: Faktor

Pročitajte i ovo

Policija PS Fojnica legitimiše sve učesnike saobraćaja u naselju Ostružnica

Policijska stanica Fojnica angažovana je u intenziviranju kontrola saobraćaja, s posebnim naglaskom na suzbijanje vožnje …