fbpx
Četvrtak , 19 Septembra 2024

Hodočašće iz Fojnice: Stotinu vjernika-katolika pješači ka Prozoru-Rami

U petak, u ranim jutarnjim satima, oko stotinu vjernika-katolika iz Fojnice uputilo se na tradicionalno hodočašće prema Prozoru-Rami. Ovi posvećeni hodočasnici, noseći u srcima molitve i zavjete, pješače kroz šumske staze i planinske puteve kako bi prešli približno 70 kilometara do svetišta Majke od Milosti – Gospe Ramske.

Hodočašće se odvija u sklopu obilježavanja blagdana Male Gospe, koji se tradicionalno slavi na Šćitu, gdje se nalazi poznato svetište. Ova stara ramska tradicija okuplja hodočasnike iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, a posebnu važnost ima za vjernike iz Fojnice, koji svake godine učestvuju u ovom pješačkom putovanju.

Put ka Prozoru-Rami nije lagan – zahtijeva izdržljivost, vjeru i predanost. Hodočasnici, od kojih mnogi hodočaste iz zavjeta, prolaze kroz prelijepe, ali zahtjevne pejzaže, prolazeći uz rijeke, šume i planine kako bi stigli do svetog mjesta. Uz molitvu i pjesmu, pješačenje je za njih način duhovne obnove i prilika da se zahvale Gospi Ramskoj za milosti koje su primili.

Završetak hodočašća i misno slavlje na Šćitu očekuje se na sam blagdan Male Gospe, kada će vjernici zajedno sa svećenicima sudjelovati u svetoj misi, zahvaljujući Majci od Milosti za sve što im je omogućila. Ovaj trenutak, koji simbolizira povezanost neba i zemlje, za mnoge je hodočasnike vrhunac njihove duhovne predanosti i ljubavi prema Gospi Ramskoj.

Hodočašće Fojničana u Ramu odražava dugogodišnju tradiciju i vjeru, a svaki korak prema Prozoru nosi u sebi molitve za zdravlje, mir i blagoslove za njihove obitelji i zajednice.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio FIKRET (FADIL) BOJA iz Kiseljaka

Na Bolji svijet je preselio FIKRET (FADIL) BOJA iz Kiseljaka. Preselio je na Ahiret u …