fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Advokat Mirnes Ajanović najavio tužbu protiv Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Dok Zavod za javno zdravstvno FBiH ne iznosi informacije ko su proizvođači u čijim vodama su pronađene bakterije, Mirnes Ajanović advokat zatražio je nazive pisanim putem.

 

“Zavod za javno zdravstvo dužan je odmah poduzeti mjere u cilju povlačenja iz trgovina neispravne vode!

Nakon što je 17.11.2022. godine u medijima objavljena informacija da sedam od 70 flaširanih voda u FBiH sadrže bakterije koje ne smiju biti prisutne, bez navođenja naziva proizvoda i proizvođača, BOSS je podnio zahtjev za pristup informacijama Zavodu za javno zdravlje FBiH u kojem se traži dostava naziva proizvođača čija flaširana voda sadrži bakterije.

Podsjećamo, monitoringom uzoraka pakiranih prirodnih voda za piće kojeg je proveo entitetski Zavod za javno zdravstvo, utvrđene su navedena kršenja zdravstvenih propisa, ali i činjenica da 61,1 posto uzetih uzoraka nije bilo u skladu s deklaracijom na proizvodu.

 

Navedeni zahtjev je upućen jer u medijima nije prezentirana informacija o kojim flaširanim vodama se radi, a ista je od izuzetnog značaja za građane jer se radi o pitanju od značaja za javno zdravlje s obzirom da građani u nedostatku takve informacije i dalje mogu konzumirati bakteriološki neispravnu vodu koja sadrži fekalne materije. Nakon dostavljanja odgovora iz Zavoda za javno zdravlje FBiH, BOSS će obavijestiti javnost o nazivima proizvođača čiji su proizvodi bili bateriološki neispravni, a kako bi se preventivno djelovalo u cilju zaštite građana.

Za Hayat je Mirnes Ajanović potvrdio da je rok za dostavljanje informacija istekao te da sutra slijedi krivična prijava Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

U krivičnoj prijavi Tužilaštvu FBiH bit će naznačeno da je krivično djelo iz člana 383. KZFBiH počinjeno zbog djelovanja protivno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH, koji obavezuje na brigu o zdravlju građana, a prikrivanjem informacije koja je voda bakteriološki neispravna upravo ugrožavaju zdravlje građana, potvrdio je Mirnes Ajanović za našu TV kuću.

 

A član 383. KZFBiH se odnosi na: Zloupotreba položaja ili ovlašćenja

1) Službena ili odgovorna osoba u Federaciji koja iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračivši granice svoje službene ovlasti ili ne obavivši svoje službene dužnosti, pribavi sebi ili drugom kakvu korist, drugome nanese kakvu štetu ili teže povrijedi prava drugog, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2) Ako je krivičnim djelom iz stava 1. ovog člana pribavljena imovinska korist koja prelazi 10.000 KM, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.

(3) Ako je krivičnim djelom iz stava 1. ovog člana pribavljena imovinska korist koja prelazi 50.000 KM, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora najmanje tri godine.

(4) Pribavljena korist bit će oduzeta.

 

Podsjećamo, u sedam vrsta flaširane vode za piće, pronađene su bakterije koje ne bi smjele biti prisutne. U spornim vodama koje su građani kupovali pronađene su fekalne streptokoke i bakterija ešerihija koli piše Hayat.

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …