fbpx
Četvrtak , 19 Septembra 2024

FOJNICA: Sjećanje na poginule italijanske pilote 1992. godine

Na planini Zec, u blizini Fojnice, 3. septembra je održana svečanost povodom 32. godišnjice tragične nesreće aviona italijanskog ratnog zrakoplovstva. Na komemoraciji je prisustvovao i zamjenik komandanta EUFOR-a, brigadni general Lorenzo Dal Maso, odajući počast poginulim članovima posade.

Na ovaj dan 1992. godine, avion G 222, djelujući pod mandatom UNHCR-a, letio je iz Splita prema Sarajevu, prevozeći prijeko potrebnu sanitetsku i humanitarnu pomoć stanovništvu pod opsadom. Nedugo prije planiranog slijetanja, avion je pogođen s dvije rakete koje su dovele do eksplozije i pada letjelice na vrh planine Zec, usmrtivši sva četiri člana posade.

Brigadni general Dal Maso, zajedno s predstavnicima lokalnih vlasti, pripadnicima EUFOR-a i građanima, odao je počast hrabrim pilotima koji su dali svoje živote u misiji pomoći ugroženim civilima tokom rata u Bosni i Hercegovini. U svom obraćanju, naglasio je značaj njihovog doprinosa u humanitarnim misijama te istaknuo kako su životi izgubljeni u ovoj tragediji podsjetnik na teške trenutke kroz koje je prošao narod Bosne i Hercegovine.

„EUFOR danas odaje počast žrtvi ovih hrabrih ljudi koji su dali svoje živote u misiji pružanja pomoći onima kojima je bila najpotrebnija. Njihova hrabrost i požrtvovanost nikada neće biti zaboravljeni“, rekao je Dal Maso.

Ceremonija je završena polaganjem vijenaca na mjestu nesreće, gdje su prisutni minutom šutnje odali počast stradalim članovima posade. Ovaj događaj ostaje duboko ukorijenjen u sjećanju lokalnog stanovništva, ali i međunarodnih snaga koje su tokom rata u Bosni i Hercegovini pružale pomoć narodu suočenom s ogromnim izazovima agresije.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio FIKRET (FADIL) BOJA iz Kiseljaka

Na Bolji svijet je preselio FIKRET (FADIL) BOJA iz Kiseljaka. Preselio je na Ahiret u …