fbpx
Ponedjeljak , 11 Decembra 2023

Nana Fata čeka proljeće i dan kada će joj iz avlije odnijeti crkvu

– Niko 500 godina nije mogao ni kupiti, ni oteti metar zemlje u vlasništvu Orlovića. To je emanet Hamza-dede Orlovića i zato se ja toliko i borim da se ono što nam je oteto vrati. I vratit će”.

Nana Fata Orlović u zadnjih dvadesetak dana dva puta je bila hospitalizirana u Univerzitetsko kliničkom centru (UKC) Tuzla.

Posljednji put je na UKC-u, ove sedmice, ostala samo dva dana i trenutno se nalazi kod kćerke u Srebreniku.

Dobro sam hvala Bogu i doktorima. Sama ustajem, nemam smetnji kad dišem, a i apetit mi se popravio. Radili su mi neke pretrage, a kakvi su nalazi još mi nisu javili. Svaki put kad dođem doktori i medicinske sestre paze me k’o da sam im rođena mati“, ispričala nam je danas Fata.

Povjerila nam je da su je u prošlu nedjelju kćerka i zet odvezli kući u Konjević polje „da malo obiđe imanje“.

Bilo je fino vrijeme, sunce ogrijalo. Obišli i kuću i bašče, posjedili malo u avliji. Aman! Procvjetala jagorčevina, obeharala i ona moja džanarika, da se insan nadiše ljepote. Još mi bratić Džemail uzorao vrt da posadimo krompir. Jedva čekam da ova zima prođe pa da se vratim kući. Fino mi je u Srebreniku, paze me i „šišikaju oko mene“, ali, džaba, insan voli ono svoje. Nigdje ljepše nema k’o na svome. Još da vidim kako „ono“ nose iz moje avlije, sve bi mi bilo potaman. A rekli su da će nositi čim proljeće svane“, priča Fata.

Kazala nam je da je čula kako je Republika Srpska izmirila obaveze prema podnosiocima apelacije, a prema odluci Međunarodnog suda za ljudska prava iz Strazbura, piše Politicki.ba.

Mene zanima samo jedna njihova obaveza, a to je da se ukloni crkva i Orlovićima vrati zemlja koja je od njih oteta. Niko 500 godina nije mogao ni kupiti, ni oteti metar zemlje u vlasništvu Orlovića. To je emanet Hamza-dede Orlovića i zato se ja toliko i borim da se ono što nam je oteto vrati. I vratit će ako Bog da“ , poručila je na kraju našeg razgovora nana Fata Orlović.

CrnaHronikaBiH

Pročitajte i ovo

Ako ne bude mujezina u G.azi, ja ću pozivati na molitvu u određeno vrijeme’: Dirljive riječi sveštenika u G.azi

Kršćanski sveštenik obećava muslimanima u Gazi da, ako u Gazi ne bude mujezina koji bi …