fbpx
Četvrtak , 19 Septembra 2024

Oživljavanje nostalgije: Bazen Hamci u Ormanovom Potoku ponovo u upotrebi

U naselju Ormanov Potok kod Fojnice, stara brana iz 1984. godine ponovo je oživljena zahvaljujući trudu lokalnih entuzijasta.

Bazen Hamci prije 15 godina

Bazen Hamci, koji je nekada bio omiljeno mjesto za kupanje, sada se vraća u svoju punu funkciju zahvaljujući grupi prijatelja i mještana predvođenih Dževadom Ormanom.

Bazen, sa dubinom od 2.8 metara na najdubljem dijelu, dužinom od oko 30 metara i širinom koja se širi od 12 metara prema plićem dijelu, bez kanalizacije i hemikalija, nudi potpuno prirodno čistu vodu. Iako su radovi na obnovi bazena još uvijek u toku, ovaj projekt već privlači mnoge posjetioce.

Hamci prije 4 mjeseca

Inicijativa za obnovu bazena podržana je od strane prijatelja, rođaka i poznanika, čime su omogućeni daljnji radovi. Avdo Hasanagić, Salko Hasanagić, Asmir Orman, Kenan Orman, Haris Fejzić i Dževad Orman, uz pomoć drugih volontera, uložili su veliki trud u čišćenje, betoniranje i održavanje bazena.

Posjećeno drveće s područja bazena također je donirano za mekteb u Ormanovom Potoku, čime je dodatno podržana zajednica.

“Radovi još uvijek nisu završeni, ali želimo se zahvaliti svima koji su doprinijeli ovom projektu. Posebno smo zahvalni onima koji su radili s nama i onima koji su nas podržali finansijski. Svi koji žele pomoći u daljnjem radu su dobrodošli,” rekao je Dževad Orman.

Trenutno su najčešći posjetioci bazena djeca iz naselja, čiji osmijeh i radost vraćaju uspomene na djetinjstvo. “Kada vidim sreću na njihovim licima, prisjetim se i svog osmijeha jer sam i ja nekada uživao u ovakvim trenucima,” dodaje Orman.

Za sve zainteresirane, ulaz na bazen je slobodan, a svi su dobrodošli da uživaju u ovom obnovljenom prostoru i da pomognu u daljnjem uređenju.

Bazen Hamci je pravi primjer kako zajedništvo i volja mogu oživjeti dragocjene uspomene i pružiti radost budućim generacijama.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio FIKRET (FADIL) BOJA iz Kiseljaka

Na Bolji svijet je preselio FIKRET (FADIL) BOJA iz Kiseljaka. Preselio je na Ahiret u …