fbpx
Petak , 9 Maja 2025

Bosansko suho meso među 10 najboljih suhomesnatih proizvoda u svijetu

Suho meso je bosanski specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja. Budući da je za pripremu suhog mesa potrebna posebna stručnost, metode se obično prenose s jedne generacije na drugu.


Meso se tradicionalno začini bijelim lukom ili biberom.

Suho meso je toliko popularno da je sastavni dio većine bosanskih gozbi i proslava – piše Taste Atlas, rangirajući popularni bosanski specijalitet na 10. mjesto od 100 najboljih suhomesnatih proizvoda koje su odabrali.

Na 94. mjestu našla se i Visočka pečenica.

 

(MiruhBosne)

Pročitajte i ovo

“Zlatni ljiljani” se okupili u Kaknju: Prisustvovalo šest Ljiljana iz Fojnice

U povodu obilježavanja 9. maja – Dana Zlatnih ljiljana, Dana pobjede nad fašizmom i Dana …