fbpx
Utorak , 4 Marta 2025

Bosansko suho meso među 10 najboljih suhomesnatih proizvoda u svijetu

Suho meso je bosanski specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja. Budući da je za pripremu suhog mesa potrebna posebna stručnost, metode se obično prenose s jedne generacije na drugu.


Meso se tradicionalno začini bijelim lukom ili biberom.

Suho meso je toliko popularno da je sastavni dio većine bosanskih gozbi i proslava – piše Taste Atlas, rangirajući popularni bosanski specijalitet na 10. mjesto od 100 najboljih suhomesnatih proizvoda koje su odabrali.

Na 94. mjestu našla se i Visočka pečenica.

 

(MiruhBosne)

Pročitajte i ovo

Nova tragedija za porodicu Gadžun: Dvogodišnji sin izgubio bitku sa leukemijom

Porodica Gadžun iz Bosne i Hercegovine, koja je prije nekoliko godina pretrpjela nezamisliv gubitak svoje …