fbpx
Nedjelja , 26 Maja 2024

Obnovljena posljednja banjalučka džamija

Posljednja u nizu, ali obnovljena. Na istom mjestu, nikla je nova, za mnoge i ljepša – Arnaudija džamija. Njeno svečano otvaranje iako je najavljivano za 4.maj, biće sedmog. Simbolično, na dan kada je porušena, slaviće se njen novi rođendan.

Posljednji porušeni dragulj je vraćen. Kruna banjalučkih džamija – upotpunjena je. Ponovo je stasala nova, stara – Arnaudija.

Na istom mjestu. Obnovljena iz temelja. U autentičnom stilu. I to po uzoru na svoju stariju sestru – Ferhadiju. Ponovo blizu jedna drugoj. Banjalučkom ulicom, udaljene, tek nekoliko koraka.

“U periodu od njihove izgradnje pa sve do momenta njihovog rušenja Arnaudija i Ferhadija, zajedno sa Gazanferija džamijom, predstavljale su žilu kucavicu vjerskog života, svetionike islama kao i sjedište dobrih ljudi u gradu na Vrbasu. Takođe, one su bile i duhovne oaze”, priča Admir ef. Britović, Muftijstvo banjalučko.

Džamija Arnaudija (N1)

Ali i sestre. Ne samo po stilu izgradnje, nego i po nemiloj sudbini. Ferhadija i Arnaudija porušene su na isti dan. Pa upravo zbog toga zvanično i simbolično 7.maja kada je i porušena svoja vrata za sve vjernike i posjetioce otvoriće Arnaudija džamija. Jedna je od 16 porušenih banjalučkih džamija. A u njenu obnovu bili su uključeni i građani Banjaluke.

Do novog rođendana, svoje mlađe sestre, svoja vrata, za vrijeme mjeseca ramazana, ali i inače, otvorila je Ferhadija. No, ni, ona nije jedina.

Džamija Arnaudija (N1)

“Banjaluka trenutno ima 16 džamija, od kojih je 14 džamija aktivno u toku mjeseca ramazana, u njih 14 se klanja, obavlja teravih namaz, odnosno noćna molitva. Ambijent mjeseca ramazana u Banjaluci nosi sa sobom i taj duhovni dio gdje se džemat sa sobom dodatno zbližava i održava vezu”, kaže glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka, Muamer ef. Okanović.

Zajedno. Jedni među drugima. Okupljeni u molitvi.

A dolaziće se i klanjaće se namaz ponovo i u Arnaudiji. Njeno otvaranje značiće i novo mjesto u Banjaluci za sve vjernike islamske vjeroispovjesti, ali i sve ljude dobre volje, poruke su iz Muftijstva banjalučkog. Iako je najavljivan i dolazak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, potvrda, kažu, još uvijek nije stigla.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Jozo (Anto) Miletić sa Otigošća

Preminuo je Jozo (Anto) Miletić sa Otigošća u 94. godini života. Ukop i misa zadušnica …