fbpx
Nedjelja , 8 Septembra 2024

Prelijepa večer u Fojnici: Večer folklora na “Fojničkom ljetu 2024”

Večeras je na sportskom terenu Osnovne škole “Muhsin Rizvić” održana spektakularna Večer folklora, u organizaciji KUD-a “1001 noć” iz Fojnice, u okviru manifestacije “Fojničko ljeto 2024“. Ovo kulturno dešavanje okupilo je brojne ljubitelje folklora i tradicionalne muzike, a prisutne je na početku programa pozdravio fojnički načelnik Sabahudin Klisura.

Načelnik Klisura tom prilikom je izjavio: “Večer folklora koju organizuje KUD ‘1001 noć’ pokazuje bogatstvo naše kulturne tradicije. Ponosni smo što Fojnica može biti domaćin ovakvog događaja koji okuplja ljude i slavi naše nasljeđe. Zahvaljujem svim učesnicima i posjetiocima na njihovom doprinosu i entuzijazmu.”

Učesnici su, prema starom običaju, prije same manifestacije prodefilovali kroz grad, a njihova povorka uljepšana je narodnim kolom koje su odigrali, oduševljavajući mještane i turiste.

Večer je bila ispunjena raznovrsnim i dinamičnim nastupima kulturno-umjetničkih društava. Među učesnicima su bili BZK “Preporod” iz Gornjeg Vakufa i Viteza, Folklorna grupa “Drin”, KUD “Stari grad” iz Jajca, KUD “Podveležje” iz Mostara, KUD “Mirsad Hajduković” iz Breze, KPD “Matija Gubec” iz Bakovića – Fojnica, kao i domaćini, KUD “1001 noć” iz Fojnice. Svoj doprinos večeri dali su i članovi GKUD “Halesije” iz Kalesije, dok je vokalni solista Ramić Evel svojim glasom dodatno obogatio program.

Ovaj događaj je još jednom pokazao bogatstvo i raznolikost kulturne tradicije našeg kraja, te važnost očuvanja i promocije folklorne baštine. KUD “1001 noć” iz Fojnice zahvaljuje svim učesnicima i posjetiocima što su doprinijeli uspješnoj realizaciji ove večeri, obećavajući još mnogo sličnih događaja u budućnosti.

Pročitajte i ovo

(VIDEO) Filmska ljubavna priča hanume iz Gradačca: Udala se u Njemačkoj za čovjeka kojeg je znala samo 6 dana

Mejasa iz Gradačca, Bosanka koja je sudbinu vezala za Njemačku, predstavlja jedinstven primjer kako je …