Glavni inicijator ove humane akcije je njegov komšija Salem Šehović. Muharem je živio u staroj, trošnoj, ruševnoj kući koja nije bila uslovna za život čovjeka.

– Ja nisam to mogao da gledam, ono što se kaže Bog nas duži, da nije ni čovjek ni vjernik onaj koji ima a komšija mu nema. Sve mi je Bog dao, obezbijedio sam sam sebi i nisam mogao gledati komšiju Muharema da živi u kući u koju ulaze miševi veličine mačke, da su zidovi puni vlage i rupa, da mogu ući životinje u kuću. Tako da smo donijeli odluku da tu kuću srušimo – priča Šehović.

Prijelomni trenutak

Prisjetio se i prijelomnog trenutka kada je donio odluku da pomogne komšiji Muharemu.

– U par navrata, njegova supruga mi je govorila da kuću treba renovirati. Međutim, ja sam svjestan situacije u Ukrajini, rata i krize koju je izazvao. I onda sam ja nazvao par svojih prijatelja. Tri čovjeka koja su ključna i koja su mi pomogla da donesem odluku da uđemo u ovaj projekat su Edin Beganović iz Zenice, jedan privrednik. Njemu sam se obratio, on je rekao od mene računaj na krov i na fasadu. Onda sam nazvao svoga brata Adema, koji radi u Njemačkoj i on je rekao da su od njega elementi, koliko god da ih je potrebno.

 

I na kraju, moja kolegica Safija Haskić koja sada živi u Americi, rekla je da će kupiti beton u betonari, da dođe gotov, i još pijeska za zidanje i armature. To je meni bilo dovoljno da ja odmah samo kažem Muharemu, to sam obezbijedio, ti iduću subotu stvari iznesi, njegov susjed mu je kuću dao da tu svoje stvari ostavi i da tu živi sa suprugom dok se ova kuća ne završi.

I tako je počela gradnja kuće, a sve ostalo je historija.

– On je stvari iz kuće iznio. Vikend je bio, zakazali smo akciju. Odazvalo se dosta ljudi, rodbine, komšija, prijatelja. Oni su tu kuću za nekih 5-6 sati, ručno bez mašina srušili. Stara kuća je srušena a nova je izgrađena za 29 dana. Radili smo svaki dan, iako je temperatura bila preko 40 stepeni, radili smo po cijeli dan i u pola noći smo radili. Bukvalno, samo tri sata je pauza bila – rekao je Šehović.

 

Kap kiše nije pala

Ističe da mu je bio cilj da se kuća završi do Mevluda u Vukeljićima koji se obilježava 27. avgusta.

– Znao sam s čim raspolažem i tako sam i ljudima obećavao. I radnicima koji su dolazili, neki su besplatno radili, neki su naravno i plaćeni bili. Majstori žive od tog posla, oni mogu tako jedan dan raditi. Bilo je majstora koji su radili od 7 sati ujutro do 2 sata iza ponoći. Oni su bili prezadovoljni sa visinom dnevnice, a mi sa njihovim radom, jer smo išli da to završimo. I kap kiše nije pala od temelja do krova. Tako da je to sada suha kuća koja neće imati vlage.

 

Nova Muharemova kuća je pri kraju.

– Evo fasada se završava. Unutra je keramika završena. Treba iz Njemačke da nam stigne namještaj, moji prijatelji su se javili to da obezbijede. Kuća je za četiri do pet dana useljiva.

Kako za kraj razgovora ističe Šehović, novac im više nije potreban. Ukoliko još ima onih koji su u mogućnosti i žele pomoći da u naredna dva, tri dana Muharemova kuća dobije nove karniše, zavjese, posteljinu i još nekih sitnih kućanskih aparata, mogu se javiti putem Facebook stranice “Vukeljići”.