fbpx
Nedjelja , 8 Septembra 2024

Veliki broj Fojničana je mirnom šetnjom obilježio Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Danas je u Fojnici održana mirna šetnja za Srebrenicu u znak sjećanja na žrtve genocida iz 1995. godine.

Okupljanje je započelo u 13:30 sati na platou Šećerhanove bašče, gdje su se okupili brojni građani kako bi odali počast nevino stradalima.

Oko 300 Fojničana i Fojničanki, predvođeni Mrežom mladih na čelu sa Belmin ef. Durićem te članovima iz Airsoft kluba “Fojnica” te članovi KUD “1001 noć”, krenuli su u mirnu šetnju od Šećerhanove bašče do Reumala.

Dolaskom kod Reumala u 14:00 sati, učesnici su nastavili komemoraciju polaganjem bijelih ljiljana u rijeku Dragaču, simbolično odajući počast i sjećanje na 14 žrtava koje su danas našle vječni smiraj u kompleksu Memorijalnog centra Potočari.

Ceremonija je protekla u mirnoj i dostojanstvenoj atmosferi, uz prisustvo brojnih građana koji su svojim dolaskom pokazali solidarnost i suosjećanje prema žrtvama Srebrenice. Ovaj događaj je još jednom podsjetio na važnost sjećanja na tragične događaje iz prošlosti i potrebu za očuvanjem mira i zajedništva u društvu.

Organizatori su izrazili zahvalnost svim učesnicima na podršci i učešću u ovoj važnoj komemoraciji, ističući važnost mladih u očuvanju sjećanja na žrtve i promovisanju mira.

Pročitajte i ovo

(VIDEO) Filmska ljubavna priča hanume iz Gradačca: Udala se u Njemačkoj za čovjeka kojeg je znala samo 6 dana

Mejasa iz Gradačca, Bosanka koja je sudbinu vezala za Njemačku, predstavlja jedinstven primjer kako je …