fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Usvojena inicijativa: Porodilje u Tuzlanskom kantonu dobijat će po 1.000 KM mjesečno

BIH

SKUPŠTINA TK

Usvojena inicijativa: Porodilje u Tuzlanskom kantonu dobijat će po 1.000 KM mjesečno

Prije 21m

Inicijativa kojom će majke porodilje imati pravo na iznos od hiljadu maraka 12 mjeseci ranije je zaživjela u Sarajevskom, a danas i u Tuzlanskom kantonu

Skupština Tuzlanskog kantona danas je jednoglasno usvojila Inicijativu kojom su majke porodilje sa područja ovog kantona, izjednačene sa onima u Kantonu Sarajevu, javlja Federalna TV.

Tako će majke porodilje sa područja najmnogoljudnijeg kantona ostvariti pravo novčanu naknadu u iznosu od 1000 maraka godinu dana.

Tuzlanka Mirha Skakić majka je osmomjesečne bebe. Kada bi, kaže, kao porodilja dobijala naknadu od 1.000 maraka, to bi joj u mnogome olakšalo svakodnevnicu. Izdataka je, kaže, mnogo, posebno imajući u vidu da su cijene svakim danom sve veće i veće.

„Bilo to u vidu bonova, poklon paketa ili direktne finansijske pomoći majci i njenoj porodici to bi označavalo ulaganje u zdravije djetinjstvo i zdraviji socijalni pristup majci i porodici kao stubu jednog društva“, kaže Mirha Skakić.

Bilo kakvo sistemsko ulaganje u jačanje integriteta jedne majke označava odgovor na socijalno goruća pitanja društva u kojem živimo, dodaje Mirha. Inicijativa kojom će majke porodilje imati pravo na iznos od hiljadu maraka 12 mjeseci ranije je zaživjela u Sarajevskom, a danas i u Tuzlanskom kantonu.

„Naše majke porodilje nisu manje vrijedne od bilo koje majke porodilje na području Bosne i Hercegovine. S tim u vezi mi smo dali inicijativu da naše majke porodilje i koje su u radnom odnosu i koje nisu imaju istovjetnu naknadu kao u Kantonu Sarajevo, odnosno 1000 maraka“, smatra Mahir Mešalić, predsjednik DF-a u Skupštini TK.

Kako navodi Mešalić, Vlada TK bi trebala već iduće sedmice hitno donijeti Odluku u skladu sa usvojenom inicijativom Kluba Demokratske fronte u Skupštini TK.

Međutim, i dalje je otvoreno pitanje kada će Zakon o podršci porodicama s djecom FBiH koji podrazumijeva iste odredbe biti usvojen i zaživjeti u ostalim kantonima. Za sada je mrtvo slovo na papiru.

Pročitajte i ovo

Influenserica Adna Helić nakon izlaska iz pritvora: “Najveća snaga koju čovjek može da nosi sa sobom je čista savjest”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije “Black Tie 2” u Sarajevu, puštena …