fbpx
Ponedjeljak , 16 Septembra 2024

Ikrar-dova proučena u Fojnici za hadži Abdulah efendiju Šemića

Ikrar-dova proučena u Fojnici za hadži Abdulah efendiju Šemića koji na hadž odlazi kao bedel za rahmetli Muneveru Bureković.

U subotu, 1. juna, u Muharem efendijinoj džamiji u Fojnici, iza podne namaza, proučena je ikrar-dova Abdulah efendiji Šemiću, koji odlazi na hadž kao bedel za rahmetli Muneveru Bureković. Ceremoniji je prisustvovao veliki broj vjernika, uključujući fojničke imame, a nadahnuto predavanje održao je vaiz Izet efendija Čamdžić.

Ikrar-dova je posebna molitva koja se uči za hadžije prije nego što krenu na svoje putovanje prema Meki, na hadž. Ova dova ima za cilj da zatraži Božiju pomoć i blagoslov za sigurno i uspješno obavljanje hadža. Hadž, kao jedna od pet temeljnih dužnosti islama, predstavlja putovanje u Meku koje svaki musliman, koji je fizički i finansijski sposoban, treba obaviti barem jednom u životu. Ovaj obred uključuje niz rituala koji simboliziraju jedinstvo muslimana i njihovu potpunu predanost Allahu.

Posebno značajno u ovoj priči je to što Abdulah efendija Šemić odlazi na hadž kao bedel, odnosno zamjenik, za rahmetli Muneveru Bureković.

Bedel je osoba koja obavlja hadž u ime nekoga ko nije u mogućnosti obaviti ovo putovanje. Na taj način se ispunjava obaveza prema osobi koja je preminula ili koja ne može fizički prisustvovati, ali koja je imala želju ispuniti ovu svetu dužnost.

Nakon proučene dove, prisutni vjernici su se okupili na ručku kod Ahmeda Burekovića, supruga rahmetli Munevere, gdje su imali priliku nastaviti druženje u duhu zajedništva i vjerske solidarnosti.

Ovakvi događaji ne samo da obogaćuju vjerski život zajednice, već i jačaju međusobne veze i podršku među vjernicima.

Pročitajte i ovo

Lejla Sinanović nova hafiza Kur'ana Časnog

Pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je posljednje ajete …